Apple oldukça katı kurallarla hazırlanmış uygulama içi satış politikasında bazı yumuşatmalara gitti. Şirket yayıncıların içeriklerini uygulama dışında satmasıyla ilgili yaklaşımını değiştirdi. MacRumors’ın incelemelerine göre, yeni prensipler dergi, gazete, kitap, ses dosyası, müzik ve video gibi içeriklerin uygulama dışında satılmasına izin veriyor. Ayrıca daha önce zorunlu tutulan uygulama içi seçeneğindeki zorunluluk da kaldırıldı. Bu iznin geçerli olması için yazılımcıların uygulamalarında “satın al” butonu ya da benzeri elementlere yer vermemesi gerekiyor.
Apple’ın Şubat 2011’de güncellediği ancak bu aya kadar süre tanınan App Store gözden geçirme prensiplerinde, geliştirilen uygulamaların, uygulama dışından satın alınan ve Apple’ın geliri üzerinde hak iddia edemeyeceği içerikleri okuyabileceği veya çalabileceği, ancak bunun için aynı içeriğin aynı zamanda uygulama içinde de aynı fiyattan ya da uygulama dışındakine göre daha düşük bir fiyattan sunulması ve bunun satın alınmasının uygulama içi satış prosedürüyle mümkün kılınması gerektiği belirtilmişti. Bu kural hem satın alınan içerikler hem de abonelikler için geçerliydi.
Yumuşatılan yeni prensipler ise, uygulamaların uygulama dışında satın alınan veya abone olunan içerikleri okumasına veya oynatmasına, uygulama içinde onaylanmış içeriği satın almayı sağlayacak şekilde buton veya harici link bulunmaması şartıyla izin veriyor. Apple uygulama dışında satın alınan veya abone olunan bu içerikten herhangi bir gelir payı iddiasında bulunmayacak.
Bu değişim süreli yayın, video aboneliği ve bunun gibi dijital içerik sunan Amazon Kindle, Wired, v.b. yayıncıların harici abonelik sistemini destekleyen ücretsiz iOS uygulamalarını sunabileceği anlamına geliyor. Apple’ın şart koştuğu bağlantı veya butonun olmaması kuralı ise söz konusu uygulamaların kullanıcıyı servise yönlendirecek şekilde herhangi bir yazı veya mesaj içeremeyeceği anlamına geliyor.
İlgili – MacRumors