Eğlenceİncelemeler

Apple TV 4K İncelemesi

apple tv 4k inceleme

4K TV’ler piyasada iyice yaygınlaştı. Piyasada farklı fiyat aralıklarında, özellikleri çeşitlilik gösteren 4K çözünürlüklü televizyonları bulmak mümkün oluyor. Ürün açısından çeşitlilik fazla olsa da, söz konusu içerik olduğu zaman eldeki seçenekler kısıtlı. 4K TV’ler birkaç yıldır hayatımızda olsa da, henüz 4K yayın yapan TV kanalı sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Bu noktada iş internete bağlı hizmetlere düşüyor, eksiği onlar kapatıyor. Bugün piyasada satılan 4K TV’lerin hemen hemen tamamı, akıllı TV uygulamaları üzerinden YouTube, Netflix gibi servislerden 4K içerikler sunuyor. Ancak daha fazlasını isteyenler, bununla birlikte elinde iPhone, iPad gibi iOS cihazları olanlar için Apple TV, cazip bir seçenek olarak karşılarında duruyor.

Apple TV, piyasanın önde gelen set üstü cihazlarından bir tanesi. Ne var ki, bu ürünün 4K desteğini kazanması, sektörün geneline göre biraz daha geç zamanda oldu. Ancak Apple’ın genel olarak yeni teknolojiler konusuna aceleci davranmadığını, şartların biraz daha olgunlaşmasını beklediğini biliyoruz. 2017 sonbaharında tanıtılan Apple TV 4K için de bu durum geçerli. Apple’ın set üstü cihazı, sadece 4K içerik desteği sunmakla kalmıyor, işin içine HDR ve Dolby Vision desteği ekleyerek günümüzün orta ve daha üst segment 4K TV’lerinde gördüğümüz HDR özellikli TV’lerinde de kaliteli görüntüler elde etme fırsatı sunuyor.

Apple TV modası kolay kolay geçen, Apple’ın sık aralıklarla yenilediği bir ürün değil. Bu nedenle inceleme için de hiçbir zaman geç kalmayız. Uzun zamandır deneyimlediğimiz Apple TV 4K ile ilgili izlenimlerimizi Apple TV 4K inceleme yazısında aktarıyoruz.

Apple TV 4K video inceleme

Apple TV 4K inceleme: Tasarım

Apple TV 4K’nın genel görünümü, bir önceki nesilden farklı değil. Karşımızda yine şık görünümlü, dış yüzeyi parlak siyah renkle kaplı bir kutu var. Kutunun yüzey alanı ve yüksekliği de bir önceki model ile aynı. Ancak alt kısımda dairesel havalandırma kanalı bulunuyor. Bu şekilde iki nesli birbirinden ayırmak mümkün oluyor.

apple tv 4k inceleme
Soldan sağa: Apple TV (2015), Apple TV 4K

Havalandırma kanalının bulunması, Apple TV 4K’nın içinde bir fanın olduğu anlamına geliyor. Ne var ki, cihazı kullandığımız süre boyunca fan sesini neredeyse hiç duymadığımızı söylememiz gerekiyor. Yine de, cihazının içine toz kaçmamasını, havalandırma kanalının temiz kalmasını sağlamak amacıyla Apple TV 4K’yı tozdan uzak tutmanız yerinde olacaktır.

Kutunun arkasına bakarsak, port sayısı önceki modele göre azaltılmış. Dördüncü nesil Apple TV’de güç girişi, HDMI çıkışı ve Gigabit ethernet portunun yanı sıra USB-C portu da var. USB-C portu geliştiriciler düşünülerek yerleştirilen, son kullanıcıların işine pek yaramayan bir elemandı. Apple, yeni nesil cihazda bunu kaldırarak mantıklı bir adım atmış oldu. Bunun dışında HDMI ve Ethernet portları mevcudiyetini korumayı sürdürüyor.

Apple TV 4K inceleme: Özellikler ve Performans

Apple TV 4K’da 2017 model iPad Pro’larda yer alan Apple tasarımı A10X Fusion yonga set bulunuyor. Bu işlemci Apple TV 4K’da, tüm içeriğin görüntü kalitesinin yükseltilmesi, aynı zamanda uygulamaların ve oyunların düzgün şekilde çalıştırılması için gerekli rolü üstleniyor. Her ne kadar Apple belirtmese de, Apple TV 4K’nın 3 GB RAM barındırdığını da biliyoruz. Böylelikle önceki nesil modeldeki 2 GB RAM’e göre ilerleme kaydedilmiş oluyor.

apple tv 4k inceleme

Apple’ın set üstü cihazı 32 GB ve 64 GB kapasiteli seçeneklerle sunuluyor, bunların fiyatı ise sırasıyla 1579 TL ve 1729 TL olarak veriliyor. Apple TV 4K’nın temelinde internet veya yerel ağ üzerinden içerik izleme var, içerikleri cihazın sabit diskinde depolayarak izleme durumu söz konusu değil. Bu nedenle 32 GB kapasiteli seçenek çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır. Ancak uygulama veya oyun indirme konusunda daha fazla hareket alanı istiyorsanız, o hâlde 150 TL daha fazla ödeyerek 64 GB kapasiteli versiyonu tercih edebilirsiniz.

Apple TV 4K’nın arkasında yer alan HDMI portu üzerinden görüntü ve ses çıkışı sağlanıyor. Ev sinema sistemlerine bağlantı sağlayacak özel bir optik port yine yok. Ne var ki, yüksek kaliteli bir HDMI kablosuyla Apple TV 4K’dan en iyi kalitede görüntü ve ses çıkışı elde edebilirsiniz. Biz Apple TV’yi test ettiğimiz süre boyunca HDMI 2.0 destekli ve fiyatı 150 TL’nin üstünde olan Belkin marka HDMI kabloyu kullandık. Yüksek kaliteli kablo sayesinde Apple TV’nin sunduğu HDR içeriğin kalitesini en iyi şekilde elde etme fırsatını yakaladık.

Gigabit ethernet portunun olması ağ yönlendirici cihazını ev sinema sisteminin yakınında tutanlar için bir avantaj. Bu sayede Apple TV 4K’ya doğrudan kabloyla bağlantı sağlayabilir, Wi-Fi’ye göre daha yüksek hıza ulaşabilirsiniz. Ancak önceki nesil Apple TV’de olduğu gibi, Apple TV 4K’da da 802.11ac Wi-Fi performansı oldukça yüksek. Çift bant Wi-Fi desteği mevcut, yani hem 2.4 GHz hem de 5 GHz bantlar destekleniyor. Apple TV 4K’yı deneyimlediğimiz süre boyunca modem ile bağlantıyı her iki bandı kullanarak gerçekleştirdik. İkisinde de içerik akışında dikkate değer bir kesinti veya beklemeyle karşılaşmadığımızı söyleyebiliriz. Kısacası, yüksek Wi-Fi performansı Apple TV 4K’yı yerleştireceğiniz nokta konusunda size epey esneklik sağlayacaktır.

Apple TV 4K’nın bir diğer kablosuz bağlantı özelliği de Bluetooth 5.0 desteğine sahip olması. Böylelikle Bluetooth 5.0 destekli aksesuarların çok daha verimli biçimde bağlanmasını sağlıyor. Apple TV 4K’nın kurulum işlemi de tıpkı iOS cihazlarında olduğu gibi pratik hâle getirilmiş. Eğer bir iPhone’unuz varsa, Bluetooth bağlantısını açıp, iPhone’unuzu Apple TV kutusunun yanına yaklaştırmanız yeterli oluyor. Wi-Fi ayarları ve Apple kimliği bilgileri otomatik olarak alınıyor, böylelikle  sadece 1-2 dakika içinde uygulamaları ya da oyunları yüklemeye başlayabiliyorsunuz.

Apple TV 4K’da çalışan A10X Fusion işlemci, kullanıcı arayüzünde akıcı biçimde gezinmeyi mümkün kılıyor. Uygulama ve oyunlar hızlı şekilde açılıyor. Multimedya uygulamalarında 4K çözünürlüklü içeriklerin akışı seri biçimde gerçekleştiriliyor. Full HD içeriklerin 4K’ya yükseltilmesi ve sonra izleyiciye sunulması tarafında da performans oldukça iyi. Oyunlar da akıcı biçimde oynanabiliyor. Çoklu görev performansı açısından RAM’deki artışın gözle görülür bir fark yarattığını söyleyemeyiz. Önceki nesil Apple TV’deki performans aynı şekilde 4K Apple TV’ye de taşınıyor.

Apple TV 4K inceleme: Görüntü

Apple TV 4K, adından da anlaşılacağı üzere 4K görüntü çıkışı sunan bir cihaz. Ancak bu desteği bir adım ileri götürüyor ve son zamanlarda satılan TV’leri daha da cazip kılan bir özellik olan HDR’ye, yani Yüksek Dinamik Aralığına destek sunuyor. HDR, tek bir cümleyle anlatacak olursak, daha zengin renk desteği sayesinde hem aydınlık hem de karanlık sahnelerdeki detayları daha fazla biçimde görmenizi ve gerçeğe daha yakın görüntüleri deneyimlemenizi mümkün kılıyor.

Apple’ın web sitesinde, Apple TV 4K için verilen teknik özellikler listesine baktığımızda, 2160p çözünürlüğe kadar H.264/HEVC SDR video, 60 fps, Main/Main 10 Profile ve 2160p çözünürlüğe kadar HEVC Dolby Vision (Profile 5)/HDR 10 (Main 10 Profile) desteklerinin sunulduğunu görüyoruz. Yani, piyasada satılmakta olan 4K HDR TV’lerin desteklediği Dolby Vision veya HDR 10 gibi popüler formatlar Apple TV 4K tarafından destekleniyor. HDR destekli 4K TV’nin fiyatları genel olarak 5000 TL seviyesinin üzerinden başlıyor. Yani, Apple TV 4K ile izleyeceğiniz içeriklerin kalitesini gerçek anlamda tatmak için biraz yüksek fiyatlı bir 4K HDR TV’ye sahip olmanız isabet olacaktır.

Apple TV 4K’nın ilk kurulumunun son aşamalarında, HDR’yi açmak isteyip istemediğiniz sunuluyor. Apple TV 4K, TV’nizin hangi HDR versiyonunu desteklediğini tespit ediyor ve buna uygun ayarı otomatik olarak yapıyor. HDR’yi açtıktan sonra sadece destekleyen içeriklerde değil, Ana ekrandan menülere ve uygulamalara, her ortamda daha zengin renklerden ve yüksek kontrasttan yararlanma fırsatı elde ediyorsunuz. Bu arada 4K görüntü akışı sürekli aktif, yani ultra yüksek çözünürlükte olmayan içerikler bile otomatik olarak yukarı ölçekleniyor ve 4K çıkış sunmaları sağlanıyor. Ne var ki, bu durum her zaman en iyi sonuçları vermeyebiliyor.

4K ve HDR’ye otomatik olarak yükseltme tarafındaki performans içerikten içeriğe göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin Netflix’teki bir HDR olmayan, HD çözünürlüklü çizgi film, 4K ve HDR’ye yükseltmeyle daha etkileyici sonuçlar verebiliyor. Ne var ki, Blu TV uygulaması üzerinden izlediğimiz Full HD çözünürlüklü bir içerikte ise, özellikle karanlık sahnelerde görüntüde dikkat çekici karelenmeler, renk dalgalanmaları gözleniyor. TV+ uygulamasında ise HD kanalların ve içeriklerin 4K’ya yükseltilmesi ise başarılı görünüyor. iTunes Store’dan izlediğimiz HD içerikler de genel olarak başarılı bir şekilde 4K ve HDR kalitesine yükseltiliyor.

Görüntüyle ilgili olarak yaşanan bazı sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Her ne kadar Apple görüntü ayarını TV’ye göre otomatik olarak yapsa da, görüntü formatını istediğiniz biçimde değiştirme fırsatını veriyor. Ayarlar > Görüntü ve Ses > Biçim yolunu takip ederek HDR’yi kapatabilir ya da içerik yenileme hızını değiştirebilirsiniz. Full HD veya standart çözünürlükteki içerikleri izlerken, otomatik yükseltme istediğiniz sonucu vermezse, bu alternatif çözüme başvurabilirsiniz. Ancak Netflix’teki veya iTunes’daki 4K HDR içerikleri izlemek istediğinizde yeniden bıu bölüme girmeniz ve 4K HDR’ye geri dönmeniz gerekiyor.

İçerik konusunda Apple TV 4K sahiplerini memnun edecek bir nokta daha var. Eğer iTunes Store’dan satın aldığınız filmlerin 4K veya 4K HDR destekli versiyonları çıkmışsa, kütüphanenizdeki içerik bu kaliteye otomatik olarak yükseltiliyor. Yani daha önce satın aldığınız filmlerin yüksek kalitelileri için ek ücret ödemenize gerek yok. Eğer Apple TV 4K satın aldıktan sonra, 4K HDR desteğini test edecek iTunes içerikleri arıyorsanız ve film arşivinizde yeteri kadar film varsa, önce bu filmlerde 4K HDR imkanının olup olmadığına bakın.

Görüntü tarafından bahsetmişken sesi de atlamayalım. Apple TV 4K’da optik ses çıkışının olmaması ev sinema sistemine bağlayıp yüksek kaliteli ses çıkışı almak isteyenleri üzebilir. Ancak HDMI 2.0 destekli çıkış, kaliteli ses deneyimini de elde etmek için yeterli oluyor. Üstelik tvOS 12 güncellemesiyle birlikte Apple TV 4K artık Dolby Atmos desteği de kazandı. Böylelikle Dolby Atmos destekli ev sinema sistemlerinde çevresel etkisi daha yüksek biçimde bir izleme deneyimi elde edebilirsiniz. iTunes’daki çeşitli filmlerde Dolby Atmos desteği bulunuyor. Elimizde bu desteğe sahip bir ekipman olmadığı için deneyimleyemedik, ancak Apple TV 4K’nın bu yenilikçi teknolojiyi desteklemesi memnun edici.

Apple TV 4K inceleme: Uzaktan Kumanda

Apple TV 4K’nın kutusundan Apple TV Remote adı verilen özel bir uzaktan kumanda çıkıyor. Aslında önceki nesil Apple TV’den bu uzaktan kumandaya aşinayız. Ancak ondan farklı olarak Menu düğmesinin etrafına beyaz renkli bir halkanın yerleştirildiğini görüyoruz. Apple bu şekilde kumandanın başı veya ucunun el yordamıyla daha rahat bulunmasını mümkün oluyor. Doğrusu önceki kumanda tasarımında, kumandayı elimize aldığımızda başı ve ucunu karıştırmamız söz konusu oluyordu. Bu arada önceki nesil Apple TV’nin kutusundan Remote Loop adı verilen bilek kayışı da çıkıyordu. Bu sayede özellikle oyun oynarken Apple TV Remote’un elinizden fırlayıp gitmesine engel olunuyordu. Apple TV 4K’nın kutusundan da bu kayış çıkmıyor. 99 TL vererek bu kayışa sahip olabilirsiniz.

Apple TV Remote ince ve hafif yapısıyla rahat bir kullanım sağlıyor. Toplam altı adet tuş var. Menü tuşu genel olarak uygulamalar içindeki menülere erişim veya geri gitme imkanı sağlıyor. Üstünde ekran simgesi bulunan düğme ise Apple TV 4K Ana ekranına dönmeyi sağlıyor. Aynı zamanda bu düğmeye art arda iki kez basarak çoklu görev ekranına geçebilir, açık uygulamalar arasında geçiş yapabilir, arka planda bulunan son kullanılan uygulamalardan tamamen çıkabilirsiniz. Bunun için iPhone veya iPad’lerdeki yolu izlemeniz yeterli. İstediğiniz uygulamaya gelin, üst kısımdaki dokunmatik yüzeyde parmağınızı yukarı sürükleyin.

Dokunmatik yüzeyin pürüzsüz olması, iPhone veya iPad ekranındakine benzer bir deneyimin yakalanmasına olanak sağlıyor. Bu yüzeyin tepkiselliği gayet iyi, Apple TV 4K’nın arayüzünde rahatlıkla gezinmeye olanak sağlıyor. Oyunlarda da bu yüzey işini iyi biçimde yapıyor. Öte yandan oyun demişken, Apple TV Remote’da yer alan ivmeölçer ve jiroskop sayesinde kumandayı hareket ettirerek veya döndürerek çeşitli oyunlarda kontrol imkanı sağlanıyor. Örneğin tenis veya bowling oyunlarında elinizdeki kumanda varken, sanki elinizde gerçek bir tenis raketi veya bowling topu varmış gibi hareket edebilir, böylelikle gerçeklik algısını yakalayabilirsiniz.

Kumanda üzerinde oynat/duraklat ve ses tuşları da mevcut. Bunların yanı sıra üstünde mikrofon işareti bulunan Siri düğmesi de mevcut. Bu düğme aslında çok kullanışlı, ancak Türkiye’de satılan Apple TV 4K’larda henüz Türkçe Siri desteği olmadığı için, bu düğmenin yetenekleri cihazın evrensel arama sistemiyle sınırlı kalıyor. Normalde Siri ile çeşitli uygulamalardan içerikleri sesli komutlarla karşınıza getirmeniz, film veya artistleri hakkında bilgi almanız ve bunun gibi işleri gerçekleştirmeniz mümkün oluyor. Siri destekli bu yerleşik hizmetler şu an için Türkiye’deki kullanıcılara kapalı durumda.

Apple TV Remote, HDMI-CEC desteğine de sahip. Hemen her TV’de bu destek bulunuyor. Böylelikle Apple TV’nin yanı sıra TV’nin kontrolünü de elinizdeki Apple TV 4K kumandasıyla yapabilirsiniz. TV’nin sesini uzaktan kumandayla ayarlayabilirsiniz. Ayrıca Apple TV 4K’yı açmak için kumandanın bir tuşuna bastığınızda, bağlı TV de otomatik olarak açılıyor. Tam tersi de geçerli, Apple TV 4K’yı kapattığınızda bağlı TV de kapanabilir. Bu imkan işimizi bir hayli kolaylaştırıyor. Çoğu durumda TV’yi açmak için elimize Apple TV 4K kumandasını almak yeterli oluyor. Biraz da bu desteğin yardımıyla Apple TV 4K, TV deneyimimizin merkezine yerleşiyor.

Apple TV Remote’a iyi bakın, çünkü yenisini satın almak isterseniz, Apple TV 4K’ya ödediğiniz paranın neredeyse üçte birini gözden çıkarmanız gerekiyor. Apple TV Remote ayrı olarak, 449 TL karşılığında satılıyor.

Uzaktan kumanda Bluetooth 4.0 desteğine sahip. Apple TV 4K ile bağlantısı da Bluetooth üzerinden sağlanıyor. Bu nedenle kullanım sırasında cihazı doğrudan görmesine gerek yok. Ancak tepesinde kızıl ötesi alıcı da var. Bu sayede TV’yi de uzaktan kumanda etmesi mümkün oluyor. Bu arada Ayarlar içinde elinizdeki TV’nin kumandasını da Apple TV 4K ile eşleştirebilir, Apple TV Remote ile onu kullanarak kullanıcı arayüzünde gezinebilirsiniz. Bu arada Apple TV 4K’yı deneyimlediğimiz Samsung marka 4K HDR TV’nin kumandasının Apple TV 4K’da içerik oynatma, duraklatma gibi temel işleri, herhangi bir ayar yapmadan gerçekleştirdiğini belirtelim. Çoğu TV kumandası için aynı desteğin sunulacağını tahmin ediyoruz.

Apple TV Remote’dan bahsetmişken aksesuar desteğine de değinelim. Bluetooth bağlantısı sayesinde klavye bağlayabilir, bu sayede metin girişini daha rahat yapabilirsiniz. Tabii ki, elinizdeki iPhone veya iPad’i de bir uzaktan kumanda gibi kullanabilirsiniz. Eğer elinizdeki cihaz iOS 12 yüklüyse, Denetim Merkezi içinde Apple TV düğmesini göreceksiniz. Buna tıklattığınızda bir Apple TV Remote arayüzü açılıyor ve kumandayı kullanırken gibi iPhone veya iPad’in ekranından uzaktan kumanda işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz.

Piyasada Bluetooth destekli çeşitli oyun kumandaları da mevcut. Özellikle aksiyon veya yarış gibi oyunları oynarken bu tür oyun kumandaları, Apple TV 4K’dan konsol tadını daha fazla almanızı sağlayacaktır. Bluetooth kulaklıkları da doğrudan Apple TV’ye bağlayabilirsiniz. Özellikle AirPods sahibiyseniz, bu destek oldukça işe yarıyor. iCloud bağlantısı sayesinde kulaklıklarınızı kolaylıkla bağlanıyor. Eğer çevrenizi rahatsız etmeden büyük ekranda film veya dizi izlemek istiyorsanız, Apple TV’ye bağlanmış AirPods fazlasıyla işinizi görecek ve bu durum hoşunuza gidecektir.

Apple TV 4K inceleme: tvOS

Apple TV 4K’da tvOS yüklü olarak geliyor. İncelemeyi yayınladığımız sıradaki en güncel sürüm tvOS 12. Bu nedenle kutusundan çıkardığınız yeni Apple TV 4K’da da bu işletim sistemi yüklü olarak gelecektir.

Bundan yaklaşık üç yıl önce, 2015 model Apple TV’yi incelediğimizde tvOS yeniydi, daha yeni yeni bu platformda çalışan uygulamaları görmekteydik. Yine de, ilk ayak uyduran popüler uygulamalar vardı ve bu sayede Apple TV önceki nesil ürünlerden farklı bir deneyim sunduğunu gösteriyor, daha fazla potansiyel barındırdığını da hissettiriyordu.

Aradan uzun zaman geçti. Bu zaman zarfında tvOS olgunlaştı, yeni özellikler eklendi. Ne var ki, Türkiye’deki kullanıcılar olarak bu ilerlemelerin yansımasını çok fazla gördüğümüzü söyleyemeyiz.

Öncelikle Siri, iOS’te Türkçeyi oldukça iyi şekilde anlamasına ve karşılık vermesine karşın, tvOS’te Türkçe dil desteği sunmuyor. Bu nedenle izlemek istediğiniz filmler için hızlı arama sonuçları alma, izlemekte olduğunuz film veya filmdeki oyuncularla ilgili bilgiler alma, herhangi bir anda sesli komut vererek filmde geriye gitme gibi kullanışlı Siri özelliklerinden Türkiye’deki Apple TV sahipleri hâlâ yararlanamıyor. Bunun dışında Apple’ın yurt dışındaki iPhone ve iPad’lerde sunduğu TV uygulaması da Türkiye’de çalışmıyor.

Yine de, Apple TV Remote’da bulunan Siri düğmesine bastığınızda bir şeyler oluyor. tvOS’in arama arayüzü açılıyor. Ancak bu arama bölümünde sunulan sonuçlar sınırlı. Sadece iTunes ve App Store’dan arama sonuçları getiriliyor. Yüklü olan herhangi bir uygulamanın içeriğinden sonuçlar, örneğin Blu TV veya Netflix’ten dizi ya da film sonuçları gösterilmiyor. Umarız Apple, Türkiye’deki kullanıcılara bu noktada daha fazla imkan sunar.

Apple’ın tvOS’in her yeni sürümüyle birlikte birtakım yenilikleri eklediğini görüyoruz. Ancak bunlar çoğunlukla yurt dışında, özellikle ABD’deki kullanıcıları hedefleyen yenilikler oluyor. Örneğin TV servislerinin uygulamalarına kolay kullanıcı girişi imkanı Türkiye’deki uygulamalar için sunulmuyor.

Bu anlattıklarımızın Apple TV 4K’nın Türkiye’de kullanışlı bir cihaz olmadığı anlamına gelmesin. Bunlar sadece Apple TV 4K’nın hâli hazırda iyi olan deneyimini daha da ileri taşıyan unsurlar. Türkiye’deki Apple TV 4K sahiplerinin yararlanacakları birçok uygulama ve oyun tvOS App Store’da mevcut. App Store’un popülerlerine baktığımızda Türkiye’de yayın yapan TV kanallarının birçoğunun tvOS uygulamalarının App Store’da yer aldığını ve dizi ve programlarını buradan izlemeye sunduklarını görüyoruz. Bunun dışında puhutv, Blu TV gibi popüler yerli içerik servislerinin uygulamaları da var ve bunlar iyi birer deneyim sunuyor. Turkcell’in TV+ uygulaması da bir TV platformunun Apple TV’ye nasıl taşınabileceğine güzel bir örnek. TV+ uygulaması oldukça hızlı şekilde çalışıyor, kanal geçişlerinde IPTV kutusundakiyle aynı hızı sunuyor, bekletmiyor. Yayını geri alma, duraklatma veya içerik seçeneklerine erişme imkanı sunuyor. Eğer Turkcell TV+ aboneliğiniz varsa, TV’nize Digiturk, D-Smart veya benzeri bir servis bağlamadan, sadece Apple TV 4K ile istediğinizi, istediğiniz zaman izleyebilirsiniz.

YouTube ve Netflix de Apple TV 4K deneyiminin değişmez parçalarından. Netflix’teki 4K ve HDR destekli içeriklerin keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz. Ancak YouTube’daki 4K içerikler bile en fazla 1080p Full HD kalitesinde oynatılıyor. Bunun nedeni, YouTube’un 4K videoları VP9 adı verilen özel bir kodlayıcıyla işlemesi. Apple ise cihazlarında bunu desteklemiyor. Bu nedenle de Apple TV 4K sahipleri, popüler video paylaşım servisinde 4K çözünürlükten tam anlamıyla yararlanamıyor. Bu, büyük bir kayıp mı? Aynı videoyu hem Apple TV 4K’daki YouTube uygulamasından hem de cihazın bağlı olduğu 4K HDR TV’nin dahili YouTube uygulamasından izledik. Eğer kanepeye oturup belirli bir uzaklıktan izliyorsanız, aradaki fark çok anlaşılmıyor. Ancak biraz yakınlaşıp detaylara dikkat kesildiğinizde, çözünürlük farkı gözle görülür hâle geliyor. Umarız Apple ve Google anlaşır, Apple TV 4K kullanıcılarına eksiksiz bir YouTube deneyimi sunulur.

Oyun tarafında da birçok farklı seçenek var. Oyunlar daha çok iOS versiyonlarının Apple TV’ye uyarlanmış hâlleri. Yine de, bu durum Apple TV 4K’dan konsol tadında bir deneyim elde etmeyi mümkün kılıyor. Apple TV Remote ile oyun kolaylıkla kontrol edilebiliyor, yine de kumandayı elinizde tutarken kendinizi fazla heyecana kaptırmayın. Kumanda elinizden fırlayıp bir yerlere zarar verebilir.

Apple TV, belirli bir süre boyunca kullanılmadığında otomatik olarak ekran koruyucuya geçiş yapıyor. Apple’ın drone’larla çektiği yüksek çözünürlüklü hava görüntüleri oldukça etkileyici ve Apple TV’nin 2015’te çıkan modelinden beri en fazla hoşumuza giden unsurları arasında bulunuyordu. Apple TV 4K’da, 4K HDR destekli görüntüler daha fazla şekilde etkiliyor. Üstelik tvOS 12 ile birlikte Apple, hava fotoğraflarının yanına uzaydan çekilmiş yeryüzü fotoğraflarını da ekledi. tvOS 12 gelmeden önce, görüntüsü gösterilen yerin neresi olduğunu merak ederdik. Neyse ki, tvOS 12 ile birlikte gelen yenilik sayesinde, kumandanın izleme dörtgenine hafifçe tıklattığınızda, ekranın sağ alt köşesinde gösterilen görüntüyle ilgili detaylar kısa süreliğine gösteriliyor. Eğer isterseniz, izleme dörtgeninde sağa sola sürükleme yaparak görüntüyü değiştirebilirsiniz.

Apple TV, Apple cihaz ekosistemine sahip olan kullanıcılar için önemli bir parça sayılır. AirPlay ve AirPlay 2 desteği sayesinde iPhone, iPad ve Mac bilgisayarınızdaki içerikleri Apple TV 4K’nın bağlı olduğu TV’de yayınlayabilirsiniz. Öte yandan ekran yansıtma işlemini de kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bu durum Apple TV 4K’yı sadece evde değil, işte de kullanışlı hâle getiriyor. Ayrıca HomeKit desteği sayesinde de Apple TV’nizi, evinizde bulunan HomeKit destekli akıllı cihazların yönetim noktası hâline getirebilirsiniz.

Ekosistem demişken, Apple TV 4K’daki Fotoğraflar ve Müzik uygulamaları da, özellikle iCloud Fotoğraf Arşivi ya da Apple Music ve iTunes Müzik Arşivi kullanıcıları için epey kullanışlı. iPhone’unuz ile çektiğiniz fotoğrafları, iCloud hesabınızdaki fotoğraflarınızdan oluşan albümleri Apple TV ile görüntüleyebilir, videoları izleyebilirsiniz. Ayrıca Apple TV 4K, Apple Music erişimine de sahip. Kütüphanenize eklediğiniz şarkılar, çalma listeleri ve hatta Apple Music radyoları Apple TV 4K ile erişilebilenler arasında bulunuyor.

Apple TV’yi, internete bağlanabilir Smart TV’lerden ayıran en önemli unsurlardan bir tanesi AirPlay 2 ve HomeKit desteği. Aynı zamanda iTunes içeriklerine TV’den erişim sağlamayı mümkün kılan tek cihaz olması. Ne var ki, 2019 itibarıyla bu önemli avantaj kaybolacak gibi görünüyor. CES 2019’da Samsung, LG, Sony gibi şirketlerden, 2019 model TV’lerinde AirPlay 2 veya HomeKit desteğinin sunulacağı haberleri geldi. Aynı zamanda Samsung’un 2019 model akıllı TV’lerinde iTunes Filmler uygulaması da bulunacak. Bu, Apple’ın Apple TV’ye has bazı avantajlardan diğer üreticiler lehine ödün verdiği anlamına geliyor. Sonuçlarını ise pratikteki uygulamayı gördükten sonra almaya başlayacağız. O zaman daha sağlıklı yorum yapma imkanımız olur.

Apple TV 4K inceleme: Sonuç

Apple TV 4K, oturma odasına veya salona uyan şık tasarımıyla TV setinize biraz daha hava katacaktır. Üstelik bir yerden başka bir yere kolaylıkla taşınması da önemli avantajlardan bir tanesi. Her ne kadar içine bir fan yerleştirilmiş, havalandırma kanalları açılmış olsa da, çoğu zaman işini sessiz sedasız biçimde yaptığını gördük, fanın sesini hiç duymadığımızı söyleyebiliriz. Bu, aynı zamanda içerideki Apple A10X Fusion işlemcinin de işini verimli şekilde yaptığı anlamına geliyor.

Apple TV 4K’nın 32 GB ve 64 GB kapasiteli seçenekleri var. Eğer çok fazla oyun yüklemeyi düşünmüyorsanız, 32 GB sizin için yetecektir. Apple TV 4K’nın temelinde internetten akış olduğu için, depolama alanının multimedya içeriklerle çok fazla bir ilgisi bulunmuyor. YouTube, Netflix, puhutv, Blu TV, TV+ gibi, çoğu kullanıcının içerik izleme alışkanlıklarıyla yakından ilgili uygulamalar Apple TV 4K’da mevcut. Bu sayede izleyecek bir şeyler bulma konusunda sıkıntı çekmeyeceksiniz. Bu saydığımız uygulamaların Smart TV versiyonları da var. Ancak her uygulamayı her marka TV’de bulmak mümkün olmuyor. Apple TV 4K bu noktada evrensellik işlevi görüyor, herhangi bir Smart TV’dekinden daha fazla uygulamanın olduğunu garanti ediyor.

Apple TV 4K’nın 1579 TL’den başlayan fiyatının bir set üstü cihaz için düşük olmadığını kabul etmek gerekiyor. Ancak kendisi için verilen paranın karşılığını büyük oranda veriyor. Eğer elinizde bir iPhone veya iPad varsa, içerikleri büyük ekranda izleme fırsatı sunuyor. Popüler içerik servislerini büyük ekrandan, kolaylıkla izlemenizi sağlıyor. Eğer varsa, evinizdeki HomeKit destekli cihazları yönetmeyi mümkün kılıyor. Uzaktan kumandasıyla TV’yi de açması da küçük, ancak pratik bir özellik. Bu sayede Apple TV’nin evde TV izleme deneyiminin başlangıç noktası hâline geldiğini söylesek yanlış olmaz. Digiturk, D-Smart, TV+ gibi birçok platformu barındıran TV setimizde, çoğu akşam tercihimizin Apple TV 4K ve onda bulunan uygulamalar olduğunu söylesek yanlış olmaz.