Kasım ayının başında ABD’nin Teksas eyaletinde bir kiliseye gerçekleştirilen silahlı saldırıda 26 kişi hayatını kaybetmişti. Devin Patrick Kelley de olay yerinde çıkan çatışmanın ardından ölü olarak ele geçirilmişti. Apple Teksas saldırısından kısa bir süre sonra FBI’a saldırgana ait iPhone’un kilidini açma konusunda yardım teklifinde bulunmuştu. Şirket, FBI’ın saldırganın parmaklarını kullanarak Touch ID’yi aşabileceğini belirtmişti.
Olayın ardından Kelley’in üzerinden biri iPhone SE, diğeri ise LG 328BG olmak üzere iki telefon çıkmıştı. Teksaslı kolluk kuvvetleri, söz konusu cihazlardaki verilere ulaşmak için çıkarttıkları arama emrini Apple’a iletti. Söz konusu emir, iPhone SE’nin yanı sıra iCloud’daki verileri de kapsıyor.
Apple, kolluk kuvvetlerinden bir arama emri geldiği takdirde iCloud’daki verileri resmi makamlarla paylaşıyor. iPhone’da kilitli olarak tutulan veriler ise başka bir nitelik taşıyor. Söz konusu politika farklılığı, San Bernardino saldırısı zanlısına ait iPhone 5c’nin kilidinin açılmasına yönelik tartışmalarla gündeme gelmişti. Bu konuda Apple’ın yardımı reddetmesinin ardından FBI, çareyi üçüncü taraf bir yardımda bulmuştu. FBI, telefonda işe yarar bir bilginin bulunamadığını açıklamıştı.
Apple Teksas katliamına ilişkin talebe ne yanıt verecek?
Apple Teksas katliamına ilişkin soruşturma kapsamında FBI’a yardım teklif etmişti. Ancak FBI ilk etapta bu yardıma mesafeli yaklaşmıştı. Arama emrinin çıkmasıyla birlikte taraflar arasındaki ilişkinin nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyor.