Teknoloji

Apple tedarikçisi Pegatron yine işçi hakkı ihlalleriyle gündemde

apple

Apple bir kez daha tedarikçilerinin uygulamaları yüzünden işçi hakları gruplarının hedef tahtasında. New York merkezli China Labor Watch (CLW) tarafından yayınlanan son rapor Apple’ın Tayvan merkezli tedarikçisi Pegatron’u üç tesisinde de işçi haklarını ihlal etmekle suçluyor. CLW’nin raporuna göre, Pegatron fabrikalarında son 5 aylık döneminde çok sayıda işçi ve çevre hakkı ihlalinin altına imza atılırken, işçilerin sağlıksız koşullarda uzun süreler boyunca ekstra ücret almadan çalışmaya zorlandıklarının altı çizildi. CLW’nin gizli soruşturmasının 86 işçi hakkı ihlalini ortaya çıkarttığı belirtilirken, bu ihlallerden bazılarının Çin yasalarını da deldiği ifade edildi.

apple-bina-logo

Apple ise The Wall Street Journal’a gönderdiği bir açıklamayla gözetleme politikasını savundu ve tedarik zincirinde güvenli ve adil çalışma koşulları sağlama yönündeki bağlılığının altını çizdi. Şirket bazıları son 18 aylık dönemde olmak üzere Pegatron fabrikalarında 2007’den bu yana toplam 15 denetim gerçekleştirdiğini açıkladı. İşçilerin başka fabrikalarda çalışmaya başlamasını engellemek için kimlik kartlarına el koyan bazı fabrika yöneticileri olduğu yönündeki iddiaları kabul eden Apple, Pegatron’a bu tarz uygulamalara son vermesini emrettiğini belirtti.

Apple’ın ana üretim ortağı Foxconn kadar yüksek profilli bir şirket olmayan Pegatron, hakkındaki tartışmalara rağmen son dönemdeki büyümesiyle dikkat çekiyor. The Wall Street Journal’ın haberine göre, Apple geçtiğimiz yıl iPad mini’yi satışa sunmasının ardından Foxconn’a olan bağımlılığını azaltmak için üretiminin bir kısmını daha Pegatron fabrikalarına yönlendirdi ve buna bağlı olarak Pegatron’un iş gücü gözle görülür bir biçimde arttı. Geçtiğimiz mart ayında 50 bin olan çalışan sayısı bu ay itibarıyla 70 bine çıkarken, CLW’nin denetiminde şirketin Pegatron Shanghai, RiTeng, ve AVY fabrikalarının ziyaret edildği bildirildi.

Apple’dan geçtiğimiz mart ayında yapılan açıklamada şirket tarafından koyulan haftalık 60 saat çalışma limitine tedarikçilerinin yüzde 99’unun uyduğu belirtilmişti. Ancak CLW raporuna göre, Pegatron fabrikalarında bu limit aşılıyor. Apple’dan yapılan son açıklamada haziran ayında yapılan bir ankete gönderme yapılıyor. Bu ankete göre, Pegatron fabrikalarında haftada ortalama 46 saat çalışılıyor. Ancak CLW’nin rakamları fabrikalardaki haftalık ortalama çalışma süresini 66 ila 69 saat arasında veriyor. Bu rakam Çin de devlet tarafından belirlenen 49 saatlik çalışma süresinin fazlasıyla üstüne çıkıyor.

CLW’nin raporu üzerine harekete geçen Apple, sorunlarla ilgili olarak çalışmalarına başlayacağının sözünü verdi ve Pegatron fabrikalarına bu hafta içinde denetim ekiplerini göndereceğini açıkladı. Şirket denetimler sonucu bir ihlalle karşılaşılması durumunda Pegatron’un ortadaki zararı kapatması için gereken girşimlerin yapılacağının sözünü verid.

Pegatron’dan The Wall Street Journal’a yapılan açıklamada da benzer bir dil kullanıldı. Uygulamalarını savunan tedarikçi, CLW’nin iddialarının araştırılacağının sözünü verdi. CLW’nin raporunda Pegatron çalışanlarının güvenli çalışma uygulamaları konusunda eğitimden geçirilmediği, maaşların bir kısmının üçüncü taraf işçi bulma şirketlerine gittiği gibi iddiaların yanı sıra, iki Pegatron fabrikasında kimyasal atıkların doğrudan şehrin kanalizasyon sistemlerine aktarıldığı ve şehir şebekesini kirlettiğine dair iddialar da yer alıyor.

İlgili >> China Labor Watch, The Wall Street Journal