Teknoloji

Apple, Tayland’ı yanlış tanıtan reklamı kaldırdı ve özür diledi

apple

Apple, Tayland’ı eski ve klişe bir şekilde tasvir eden reklamı nedeniyle ciddi eleştiriler aldıktan sonra, reklamı yayından kaldırdı ve resmi bir özür yayınladı. Bu olay, Apple’ın daha önce de benzer bir tepkiyle karşılaşıp özür dilediği “Crush” iPad Pro reklamının ardından geldi. Apple, söz konusu reklamı mayıs ayında yayından kaldırmıştı.

Apple’ın “OOO (Out of Office)” başlıklı 10 dakikalık reklamı, şirketin “The Underdogs” komedi serisinin son bölümünü oluşturuyordu. Reklamda, bir grup iş arkadaşının Apple ürünlerini kullanarak iş yerindeki sorunları çözmeleri anlatılıyordu. Temmuz ortasında yayımlanan reklam, Tayland genelinde seyahat eden bu ekibin yeni bir ambalaj fabrikası bulma çabasını konu alıyordu.

Reklam Tayland halkı, milletvekilleri ve sosyal medya etkileyicileri tarafından sert eleştirildi. Eleştirilerin odak noktası, reklamın sepya filtresi kullanarak Tayland’ı gelişmemiş bir ülke gibi gösterdiği havaalanı, ulaşım, kıyafetler ve otellerin yanlış tasvir edilmesiydi. Tayland milletvekili Sattra Sripan, “Tayland halkı bu reklamdan derin bir rahatsızlık duydu.” şeklinde açıklama yaparak, Taylandlıları Apple ürünlerini kullanmayı bırakmaya ve başka markalara geçmeye çağırdı.

Apple, yaptığı açıklamada, reklamın amacının Tayland’ın iyimserliğini ve kültürünü kutlamak olduğunu belirtti. Şirket, “Ülkenin canlılığını tam olarak yansıtamadığımız için özür dileriz.” dedi ve filmin artık yayımlanmadığını duyurdu. Apple, reklamın çekimi için Tayland’da yerel bir prodüksiyon şirketiyle iş birliği yaptığını belirtti. Reklam, Apple’ın YouTube kanallarından kaldırıldı, ancak Campaign tarafından hazırlanan bir haberde tam sürümü hâlâ izlenebiliyor.

Tayland Başbakanı Srettha Thavisin, daha önce reklamı desteklemişti. Ancak yerel basın Thairath’a yaptığı açıklamada, olayın iki tarafı olduğunu belirtti. Thavisin, “Apple’ın Tayland’a yatırım yapmak istemeyeceğinden ve Taylandlıların Android kullanmaya yöneleceğinden endişeli misiniz?” sorusuna, endişeli olmadığını belirterek yanıt verdi.

İLGİLİ HABERLER