iPhone ile birlikte Türkiye’de ciddi bir popülarite yakalayan Apple, ülkemizdeki varlık sahasını düzenli olarak genişletti. 2012’nin aralık ayında iTunes’un Türkiye mağazasını açan şirket, Kasım 2013’te de Apple Online Store’u Türkiye’ye getirmiş ve çevrim içi ortamda fiziksel ürün satışına başlamıştı. Apple Online Store’u 5 Nisan 2014’te Zorlu Center’a ve 25 Ekim 2014’te Akasya Acıbadem’e açılan iki fiziksel mağaza izlemişti. Apple, Türkiye’deki perakende satış hamlesini şimdi de mobil uygulamasıyla iPhone ve iPad’e taşıyor.
Apple Store uygulaması başlatıldığında kullanıcıları Öne Çıkanlar sekmesi karşılıyor. Bu sekmeyi Apple Online Store’un ana sayfasının mobil versiyonu olarak görmek mümkün. Bu sekmede Apple Watch, iPhone 6, yeni MacBook, iPad Air 2 gibi pek çok Apple cihazı gösteriliyor. Ürünlerden biri seçildiği zaman ise kullanıcılar ürünün sayfasına yönlendiriliyor, detaylı bilgiler ve satın alma seçenekleri sunuluyor. Aksesuarlar ve Apple uzmanlarıyla görüşme yolları da Öne Çıkanlar sekmesinde gösterilen diğer unsurlar arasında bulunuyor.
Alışveriş Yapın sekmesindeyse Apple Online Store’da bulunan tüm ürün kategorileri ızgara görünümünde listeleniyor. Mac, iPhone, iPad, iPod modelleri, Apple TV ve aksesuarlara bu sekme üzerinden erişilebiliyor. Kullanıcılar satın almak istedikleri ürünü seçtikten sonra, diledikleri konfigürasyon ayarlarını Apple Store uygulaması üzerinden yapabiliyor. Bunun için ürün sayfasına gittikten sonra sayfanın sağ üst kısmında bulunan “Hemen Satın Alın” ikonuna dokunmak gerekiyor.
Kullanıcılara satış sayfasında ürünün detaylı fotoğraflarını ve 360 derecelik görünümünü inceleme fırsatı veriliyor. Cihazın teknik özellikleri ve kutusundaki diğer aksesuarlar da, bu sayfada yer alan sekmeler aracılığıyla görülebiliyor. Konfigürasyonun yapılmasının ve ürünün sepete eklenmesinin ardından kullanıcılar “İlgili Konular” başlıklı bir sekmeye yönlendiriliyor. Bu sekmede alınan cihaza uygun aksesuar önerileri kullanıcılara sunuluyor. Ürün seçimlerini tamamlayan kullanıcıların bir sonraki durağı Apple Store’un Sepet sekmesi oluyor.
Sepet sekmesinde kullanıcılar siparişlerini tamamlamadan önce bir kez daha gözden geçirebiliyor. Ödeme komutunun verilmesinden önce ise kullanıcılardan Apple ID’lerinin şifresini girmeleri isteniyor. Böylelikle satış için bir ön doğrulama yapılmış oluyor.
Apple Store uygulamasının mağazalar sekmesindeyse Apple’ın Akasya ve Zorlu Center’daki fiziksel mağazalarına dair bilgilere erişilebiliyor. Bu sekmedeki mağaza sıralaması coğrafi yakınlık kriteri çerçevesinde yapılıyor. Apple mağazalarında verilen Genius Bar, One to One gibi hizmetler için Apple Store uygulaması aracılığıyla randevu alınabiliyor. Mağazalarda düzenlenen atölye ve etkinliklere katılım kaydı oluşturmak ve etkinlik programını görmek için de Apple Store uygulamasına göz atmak yeterli oluyor.
Apple Store’un Hesap sekmesindeyse kullanıcılar siparişlerini, rezervasyonlarını ve hesap ayarlarını görüntüleyebiliyor. Fatura ve teslimat adresleri, uygulamanın hesap ayarları sekmesi aracılığıyla düzenlenebiliyor. Sipariş durumu ve randevu anımsatıcıları gibi bildirimlerin aktifleştirilmesi de Hesap sekmesi üzerinden gerçekleştirilebiliyor.
Türkiye perakende sektöründeki varlığını düzenli olarak artıran Apple, şimdi bu etkisini mobil cihazlarına taşıyor. Apple Store uygulaması; mevcut Apple cihazını değiştirmek isteyenlere, yeni bir aksesuar arayanlara veya Apple’ın servislerinden faydalanmayı isteyenlere büyük kolaylık sağlıyor.