Apple’ın kurucusu ve tepe yöneticisi Steve Jobs 17 Ocak tarihinde çalışanlarına bir e-posta mesajı göndererek sağlık sorunları nedeniyle bir kez daha izne ayrıldığını açıklamıştı. O tarihten beri Steve Jobs’un görevden tamamen ayrılması durumunda Apple’ın ve de aslında teknoloji dünyasının durumunun ne olacağı tartışılıyor.
RBC Capital Markets ve Change Wave gibi araştırma şirketleri tarafından yayınlanan bir çalışma sadece küçük bir kesimin Steve Jobs’un başında olmadığı Apple ürünlerini almak istemeyeceğini, ancak Steve Jobs’un ayrılışının büyük orandaki bir kesimin satın alma alışkanlıklarını değiştirmeyeceğini ortaya koyuyor. Yapılan araştırmada insanların yüzde 7’si eğer Steve Jobs Apple’daki CEO’luk görevinden ayrılırsa Apple ürünlerini satın alma konusunda isteksiz olacakları yönünde görüş bildirirken, yüzde 8’lik grup Steve Jobs’un CEO’luk görevini bırakmasının satın alma alışkanlıklarını nasıl etkileyeceği konusunda emin olmadıklarını belirtti. Geri kalan yaklaşık yüzde 84’lük grup ise Steve Jobs’un CEO’luk görevinden ayrılmasının gelecekte Apple ürünlerini satın alma hususunda herhangi bir etkisinin olmayacağını ortaya koydu.
Söz konusu araştırma 3091 kişi arasında gerçekleştirildi. Benzer bir araştırma Haziran 2008’de de aynı sayıda katılımcı arasında gerçekleştirilmişti. O zamanki raporun sonuçlarına göre insanların yüzde 68’i Steve Jobs’un Apple’ın başından ayrılmasının satın alma alışkanlıklarını değiştirmeyeceğini belirtmişti. Yüzde 14’lük kısım çekimser kalmış, yüzde 18’lik kısım ise Jobs’un Apple’dan ayrılması durumunda Apple ürünlerini almak istemeyebileceklerini belirtmişti.
Apple giderek daha güçlü bir marka hâline geldi ve kurucusuna olan bağımlılığından da kurtuluyor. Steve Jobs’un 2009 yılının başında da sağlık sorunları nedeniyle izne ayrılmış ve bu dönemde Apple hisselerinin değeri aşağı yönde değil, yukarı yönde seyir göstermişti. Steve Jobs gezegenin en popüler şirketlerinden bir tanesinin kurucusu, ancak görünüşe göre şirketi kendisi başında olmadan da yaşayacağını ispatlamış durumda.
İlgili – CNN