Teknoloji

Apple, Spotify’ın Avrupa Birliği’nde fiyat bilgisi göstermesine izin verdi

apple ve spotify

Spotify artık Avrupa Birliği’ndeki kullanıcılarına deneme süreleri sona erdikten sonra iOS uygulamasında planlarının ne kadara mal olduğunu gösterebilecek. Eski bir blog yazısını güncelleyen şirket, Apple’ın müzik akışı hizmetlerinde “hak sahibi” olduğunu açıkladı. Bu “hak sahipliği” Apple, Avrupa Komisyonu tarafından mart ayında App Store’daki alternatif müzik akışı uygulamalarını kısıtladığı için Apple’a 1,8 milyar avro cezaya çarptırılmasının ardından oluşturuldu.

Komisyonun kararı, Spotify’ın teknoloji şirketine karşı iTunes ve Apple Music lehine hizmetini bastırmakla suçladığı bir şikayette bulunmasının ardından açılan bir soruşturmanın ardından gelmişti.

Apple, Spotify’ın bu yılın nisan ayında Avrupa’daki uygulamasına “temel fiyatlandırma ve web sitesi bilgileri” eklemek için sunduğu güncellemeyi ilk başta reddetti. Şirket değişiklikleri onayladıktan sonra kullanıcılar, iPhone’lar için Spotify uygulamasında fiyatlandırma bilgilerinin yanı sıra promosyon tekliflerini de görebilecekler. Ayrıca hizmetin herhangi bir planına abone olmak için Spotify web sitesine gidebileceklerini belirten bir not da görecekler. Ancak Spotify, kullanıcılara harici ödeme seçeneklerine erişim sağlayacak bir uygulama içi bağlantı sağlamamayı tercih etti.

Bunun nedeni, Apple’ın yakın zamanda AB’deki App Store kurallarını değiştirmesi ve müşteriler üçüncü taraf sağlayıcılar aracılığıyla ödeme yapsa bile geliştiricilerin satışlarından pay almaya devam edeceğini açıklaması.

Spotify, Apple hakkındaki eleştirilerine devam ediyor

Spotify’dan yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Ne yazık ki Spotify ve AB’deki tüm müzik akışı hizmetleri, Komisyon’un kararına rağmen Apple’ın talep etmeye devam ettiği yasadışı ve yırtıcı vergiler nedeniyle tüketicilere uygulamada satın alma bağlantısına tıklamaları için basit bir fırsat sunamıyor. Avrupa Komisyonu kararını düzgün bir şekilde uygularsa, iPhone tüketicileri daha düşük maliyetli ödeme seçenekleri ve uygulamada daha iyi ürün deneyimleri gibi daha fazla kazanım görebilir.”