Apple, Siri üzerinden toplanan ses kayıtlarının reklam amaçlı kullanıldığına dair iddiaları çürütmek amacıyla çarşamba akşamı yayınladığı bir açıklamada Siri’nin işleyişi ve veri kullanımı hakkında detaylar paylaştı.
Şirketin doğrudan bu iddialara yanıt verdiği bölümde şu ifadeler yer aldı:
“Apple, Siri verilerini hiçbir zaman pazarlama profili oluşturmak için kullanmamış, reklamcılık için erişime açmamış ve herhangi birine herhangi bir amaçla satmamıştır. Siri’yi daha da gizliliğe duyarlı hale getirmek için teknolojiler geliştirmeye devam ediyoruz.”
Apple’ın bu açıklaması, geçtiğimiz hafta yeniden gündeme gelen bir komplo teorisine yanıt niteliği taşıyor. Bu teori, şirketin Siri üzerinden alınan ses kayıtlarının insan çalışanlar tarafından dinlenmesiyle ilgili açılan davada 95 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmesiyle tekrar alevlenmişti.
Apple’ın davaya yönelik anlaşması, 2019’da The Guardian tarafından yapılan bir haberin gündeme taşıdığı bir konuyu kapsıyor. Haberde, anonimleştirilmiş kayıtları inceleyen insan çalışanların bazen hassas bilgiler içeren konuşmaları dinlediği belirtilmişti. Ancak bu durumun, verilerin reklam amaçlı satılmasıyla bir bağlantısı olmadığı vurgulanıyor.
Apple Siri politikasını 2019’da değiştirmişti
2019’daki raporun ardından Apple, bir özür yayınlayarak politikalarını değiştirdi. Bu değişiklikle birlikte, Siri etkileşimlerinden elde edilen ses kayıtlarının varsayılan olarak saklanmaması kararlaştırıldı. Kullanıcılar, paylaşmayı tercih ettikleri takdirde bu kayıtların yalnızca Siri’yi geliştirmek için kullanılacağı ve üçüncü taraflarla paylaşılmayacağı taahhüdüyle karşılandı.
Davayla ilgili olarak, 2021’deki bazı dava belgelerinde, davacıların markalarla ilgili konuşmalarının ardından ilgili ürünlerin reklamlarını gördüklerini iddia ettikleri ifade ediliyor. Örneğin, “Olive Garden,” “Easton bats,” “Pit Viper güneş gözlükleri” veya “Air Jordans” gibi marka isimlerinden bahsedildikten sonra bu ürünlerle ilgili reklamlarla karşılaştıklarını öne sürdüler. Ancak Apple, bu iddiaları yalanlayarak Siri etkileşimlerinden elde edilen ses kayıtlarının yalnızca kullanıcılar açıkça izin verdiğinde tutulduğunu ve bu durumda bile yalnızca Siri’nin geliştirilmesi amacıyla kullanıldığını belirtti.
Apple açıklamasında kullanıcıların bu paylaşımı kolaylıkla devre dışı bırakabileceğini de hatırlattı.
Benzer iddialar Facebook için de geçmişte gündeme gelmişti. 2014 ve 2016’da ortaya atılan bu teorilere, Mark Zuckerberg 2018’de Kongre’de Cambridge Analytica skandalı bağlamında “Hayır” yanıtını vermişti.
Peki, eğer Apple (ve Facebook, Google gibi diğer teknoloji devleri) doğruyu söylüyorsa, yalnızca konuştuğunuz bir konuyla ilgili reklamları neden görüyorsunuz? Bunun başka açıklamaları olabilir. Örneğin, 2018’de yapılan bir araştırmada mikrofon dinleme iddialarına dair bir kanıt bulunamamış ancak bazı uygulamaların ekran aktivitelerini kaydederek üçüncü taraflara gönderdiği tespit edilmişti.
Reklam ağları, aynı ağda bulunan veya aynı lokasyonda zaman geçiren kullanıcıların verilerini izleyerek hedefleme yapabiliyor. Ayrıca veri aracılarından toplanan konum bilgileri ve diğer kullanıcı verileri de satın alınabiliyor. Google ve Facebook, alışveriş alışkanlıklarınız gibi bilgileri diğer şirketlerden toplayarak profiller oluşturuyor ve bu da bazen yanıltıcı sonuçlara yol açabiliyor.