Apple 2017’de tamamen yenilenebilir enerjiyle çalışan Apple Park isimli yeni genel merkez yerleşkesine taşınmıştı. Şirket yüzde yüz yenilenebilir enerji kullanımını, binanın çatısına yerleştirdiği 17 megavatlık güneş panelleriyle sağlamıştı. Yılın dokuz ayı boyunca ısıtma ve soğutma için doğal havalandırma gibi çözümlerden yararlanılması da, genel merkez yerleşkesini verimli ve çevre dostu hâle getiren unsurlardan biri olmuştu.
Genel merkez yerleşkesinin karbon salınımını sıfırlayan şirket, üretim ortaklarının da aynı noktaya gelmesini hedefliyor. Cupertino merkezli şirketin üretim ortakları, hâlihazırda 13.7 gigawatt yenilenebilir kaynaklardan üretilmiş elektrik kullanıyor. Bunun 2022’ye kıyasla yüzde 30 daha fazla olduğuna dikkat çekiyor.
Şirketin Tedarikçi Temiz Enerji Programı, sadece 2022’de 17.4 milyon ton karbondioksit salınımını engelledi. Bu miktarın yaklaşık 3.8 milyon otomobilin yollardan çekilmesiyle engellenecek salınıma eş değer olduğunu belirtmek gerekiyor.
Apple 2030 itibarıyla tüm ürünlerinin karbon salınımını sıfırlamayı hedefliyor. Şirket bu hedef doğrultusunda 28 ülkede 250 tedarikçiyle çalışıyor. Tedarikçilerini ve üretim ortaklarını yeşil enerji kaynaklarına yönlendiren teknoloji devi, toplam yenilenebilir enerji kullanımını 20 gigawatt seviyesinin üstüne taşımayı hedefliyor.
Apple “Yeşil Bono” programıyla yenilenebilir enerji üretimine destek oluyor
Şirket 2016’da 4.7 milyar dolarlık bir yatırım taahhüdünü kapsayan “Yeşil Bono” programını duyurmuştu. Söz konusu program ile düşük karbon salınımlı ve sıfır karbon üretim ve geri dönüşüm teknolojilerinin yaygınlaşmasını hızlandırmayı amaçlıyor. Karbon salınımını sıfırlayarak alüminyum üretmek, bu program çerçevesinde elde edilen başarılardan biri olmuştu.
Apple şimdiye kadar Yeşil Bono programı kapsamında 3.2 milyar dolar dağıttı. Bu program kapsamında özellikle ABD’nin çeşitli noktalarında yenilenebilir enerji üretim tesisleri kuruldu. Bunlardan biri olan Teksas’taki IP Radian Solar tesisinde 320 megavatlık elektrik üretimi gerçekleştiriliyor. Kaliforniya eyaletindeki Kaliforniya Flats Solar Projesi ise 240 megavat saatlik yenilenebilir elektriği depolamayı mümkün kılıyor.