Teknoloji

Apple self servis onarım programını yurt dışında başlattı

a101 iphone

Apple çarşamba günü ABD’de; iPhone 12, iPhone 13 ve üçüncü nesil iPhone SE için yedek parçaları erişilebilir hâle getiren self servis telefon onarım hizmetini başlattı.

Şirket geçen yıl “Self Servis Onarım” girişimini duyurduğunda, müşterilere 200’den fazla “bireysel parça ve araç” satmayı planladığını söylemişti. Bunlar şu an için yalnızca ABD’de mevcut, ancak Apple, programı bu yıl içinde M1 yongalarıyla donatılmış Mac’ler gibi ek cihazların yanı sıra diğer ülkelere de genişletmeyi planlıyor.

Parçalar, Apple’ın Self Servis Onarım Mağazasında mevcuttur. Şirket, konuyla ilgili basın açıklamasında, araçları doğrudan satın almak istemeyen müşteriler için araç kiralama kitlerinin de 49 dolar karşılığında yedi gün boyunca kiralanabileceğini söyledi.

Program, orijinal yedek parçaların erişilebilirliğine çok uzun zamandır sınır koyan Apple için önemli bir değişimi işaret ediyor. Satış sonrası parçalar bazen mevcut olsa da, Apple’ın cihazları orijinal olmayan bileşenlerle onarılmışsa, zaman zaman hoş olmayan uyarı işaretleri gösteriyor. Şimdi Self Servis Onarım girişimiyle, en azından ABD’deki herkes, tam olarak amaçlandığı gibi çalıştığından emin bir şekilde, doğrudan Apple’dan bir yedek parça satın almakta özgür hâle geliyor.

Apple daha önce self servis onarım programının elektronik cihazları onarmak için bilgi ve deneyime sahip bireysel teknisyenleri hedeflediğini ve müşterilerin büyük çoğunluğunun yine de profesyonel bir tamirciye gitmesi gerektiğini söylemişti. Ancak, kendine güvenen müşterilerin kendi kendilerine onarım yapmalarını engelleyen hiçbir şey yok ve Apple, onlara parça satın almadan önce görüntüleyebilecekleri onarım kılavuzları da sunuyor.

Apple, parçaların müşterilere mevcut yetkili onarım sağlayıcılarıyla aynı fiyattan satılacağını ve bazı durumlarda müşterilerin değiştirilen bir parçayı geri dönüşüm için iade etmesi durumunda onlara kredi sunacağını söylüyor. TechCrunch, bir iPhone 12 veya 13 pilinin 69 Amerikan doları maliyete sahip olduğunu ve değiştirilen bir parçayı iade etmenin 24,15 dolarlık bir kredi sağlayabileceğini not ediyor. Aynı telefonlar için ekranlar, 33.60 dolarlık kredi ile 225.96  ile 309.96 dolar arasında değişen fiyatlara sahip. Apple’ın self servis onarım parça fiyatlandırması, yalnızca onarımları yapması için şirkete ödeme yapmaktan çok daha ucuz görünmüyor. Ancak değiştirilen parçayı iade etmek için yapılan indirimi hesaba kattığınızda daha avantajlı hâle geliyor.

iFixit’teki onarım uzmanları, Apple’ın müşterilerin bir yedek parça satın alırken cihazlarının IMEI’sini veya seri numarasını sağlamaları şartıyla ilgili hususları gündeme getirdi. Bu gereksinim, bir telefonun seri numarası kullanılarak satın alınan bir yedek parçayı ikinci, aynı telefona takmaya çalışırsanız ne olacağıyla ilgili soruları gündeme getirdi. iFixit’ten Elizabeth Chamberlain, “Seri numarası kontrolünü ödeme süreçlerine entegre etmek kötü bir alamettir ve Apple’ın gelecekte daha da fazla onarımı engellemesine olanak sağlayabilir.” diye yazdı.

Apple’ın Self Servis Onarım programının faaliyete geçişi, diğer akıllı telefon üreticilerinin kendin yap onarım duyurularını art arda yaptığı bi sırada geldi. Son aylarda, hem Google hem de Samsung, cihazları için yedek parça satmak üzere iFixit ile ortaklıklar kurduklarını duyurdu. Bilgisayar tarafında ise Valve, Steam Deck’in self servis onarımlarını kolaylaştırmak için aynı kuruluşla birlikte çalışıyor. Bu girişimler, onarımlarla ilgili olarak destekçilerin ve düzenleyicilerin, üreticilerin cihazlarını son kullanıcılar tarafından tamir etmeyi daha kolay hâle getirmeleri için yıllarca süren baskısından sonra geldi. Bu programların, cihazların zamanından önce çöplüklere gitmesini önleyeceği umuluyor. Apple, geçen yıl bağımsız onarımlar konusundaki tutumunu yeniden değerlendirmek için özellikle aktivist hissedarlardan da baskı görmüştü.