Apple’a yöneltilen ulusal güvenlik temelli veri erişim taleplerinin 2015’te yüzde 50’nin üstünde bir artış gösterdiği görülüyor. Apple şeffaflık raporu, 2015’in ikinci yarısında ulusal güvenlik temelli taleplerden etkilenen hesapların sayısını 1000 ila 1249 olarak gösteriyor. Şirket, her vakada bazı özel bilgilerin açığa çıktığını ima etmekten de kaçınmıyor.
2015’te ulusal güvenlik taleplerinden etkilenen hesap sayısının 250 ila 499 arasında gösterildiği hatırlanınca yıl içinde oldukça dramatik bir artışın yaşanmış olması dikkat çekiyor. Toplam talep aralığının da 750 ila 999’dan 1250 ila 1499’a yükselmiş olması göze çarpıyor.
Bu artışın altında yatan sebepler ise şu an için belirsiz. 2015 öncesinde Apple’ın şeffaflık raporlarında ulusal güvenlikle ilgili taleplere yer vermesi mümkün değildi. Söz konusu kısıtlama, ABD Özgürlük Yasası ile kaldırılmıştı. Ortada karşılaştırma yapmak için başka veri bulunmuyor. Dolayısıyla 2015’in ilk yarısında gelen talep sayısının normalin bir hayli altında olması ve yılın ikinci yarısında bu taleplerin yeniden normale dönmüş olması da ihtimaller dahilinde yer alıyor.
Yine de, artışın kaydedildiği dönemin Apple’ın şifreleme politikası nedeniyle kolluk kuvvetlerinin yoğun eleştirilerine maruz kaldığı dönemle çakışması dikkat çekici bir detay niteliği taşıyor. 2014’ün eylül ayında iOS 8’in yayınlanmasıyla birlikte yasal kurumların iPhone’larada depolanan mesaj ve kişi bilgilerine erişim imkanı da ortadan kalkmış ve bu durum San Bernardino davası gibi olaylara yol açmıştı. Söz konusu davanın benzer taleplerin sayısını artırmış olması muhtemel gözüküyor.