Apple 1 Eylül tarihinden itibaren, Safari’nin güvenli web sitelerine yönelik yaklaşımını daha da kuvvetlendirecek. O tarihten itibaren, internet tarayıcısı sadece son 13 ay içinde alınmış olan HTTPS sertifikalarını kabul edecek. Her ne kadar teknik bir değişiklik gibi görüne de, kullanıcılar iki farklı açıdan tehlikelere karşı daha yüksek korumaya sahip olacak.
HTTPS, standart web protokolü HTTP’in daha güvenli bir versiyonu. Kullanıcı ve sunucu arasındaki iletişim her iki yönde de şifrelenmiş şekilde gerçekleştiriliyor. HTTPS, “man in the middle” ya da Türkçesiyle “ortadaki insan” olarak adlandırılan saldırılara karşı koruyor. Bu tür saldırılarda bir kişi, masum görünen bir Wi-Fi erişim noktası oluşturarak içinden geçen tüm trafiği izleyebiliyor.
Standart HTTP kullanıldığında, aralarında kullanıcı adı ve şifrelerin de bulunduğu tüm içerikler açık metin şeklinde kolaylıkla okunabiliyor. HTTPS ile, saldırganın karşısına çıkan içerik ise karmakarışık durumda oluyor.
Bir internet tarayıcısının bir HTTPS web sitesine bağlanması için, öncelikle o sitenin geçerli bir güvenlik sertifikasına sahip olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyor. Bu üçüncü taraf gözlem sayesinde sitenin gerçekten şifrelenmiş olup olmadığı anlaşılıyor.
Sertifikalar sadece bir web sitesinin verildiği tarihte en yeni HTTPS şifreleme standardını kullandığını gösteriyor. Daha eski bir veriliş tarihi sitenin en güncel güvenlik seviyesinde olmadığına, bu nedenle daha yüksek risk taşıdığına işaret olarak nitelendiriliyor. Sertifikanın saldırganlar tarafından bozulması ve değersiz hâle getirilmesi tehlikesi de var. Sertifikanın geçerlilik süresini azaltmak da bu riski düşürüyor.
Apple’ın Safari güvenliğini artıracak duyurusu
Safari en fazla 825 gün öncesine kadar giden sertifikaları kabul ediyor. TNW’nin haberine göre, şirket 1 Eylül tarihinden itibaren 398 günden daha eski sertifikaları kabul etmeyecek. Yani, 13 aydan daha eski sertifikalar reddedilecek. Safari, sertifika tarihi geçmiş bir siteyi ziyaret ettiğinizde, bu durumla ilgili olarak bilgilendirme yapacak ve sizi uyaracak.
Bu durum kullanıcıların daha güvenli şekilde internette gezinmelerini sağlayacak. Ancak bazıları Apple’ın planının istenmeyen sonuçlara da neden olabileceğini söylüyor. Bazıları bu durumun web sitelerini üçüncü taraf servislere daha bağlı hâle getireceğini öne sürüyor. Ücretsiz HTTPS sertifikası veren servisler olsa da, bu servisin kapanması veya saldırıya uğraması ihtimali de bulunuyor.