Teknoloji

Apple Safari’de gizliliğe odaklanan yeni bir tanıtım kampanyası başlattı

apple safari gizlilik

Apple, salı günü itibarıyla Safari tarayıcısının gizlilik özelliklerini vurgulayan yeni bir reklam kampanyası başlattı. Bu kampanya, özellikle Chrome gibi diğer popüler tarayıcıların kullanıcı verilerini izinsiz olarak nasıl takip ettiğini vurguluyor. Apple, Safari’nin web tarama verilerinizi korumak için bir dizi güçlü gizlilik koruması sunduğunu belirtiyor.

Safari’nin gelişmiş gizlilik özellikleri

Apple’ın WebKit blogunda yayınlanan yeni bir makale, Safari için Gizlilik Tarama 2.0 özelliğini detaylandırıyor. Yayımlanan reklam ise, diğer tarayıcıları kullanmanın getirdiği birkaç riskin altını çiziyor. Örneğin, veri şirketlerinin farklı sitelerde sizi takip edebilmesi, konum bilgilerinizin izniniz olmadan toplanması ve web eklentilerinin birçok gizlilik ihlaline yol açabilmesi gibi tehlikeler detaylandırılıyor.

apple safari gizlilik

Safari ise bu tür gizlilik ihlallerine karşı kullanıcılarını korumak için çeşitli özellikler sunuyor. Bu özelliklerden biri olan Akıllı Takip Koruması, Apple tarafından şu şekilde açıklanıyor:

“Bir süredir Akıllı Takip Koruması, Safari kullanıcılarını istenmeyen takiplere karşı koruyor. Bu koruma, cihaz üzerinde çalışan makine öğrenimi teknolojisi kullanılarak takipçileri durdururken web sitelerinin normal işlevlerini sürdürmesini sağlıyor.”

Her ziyaret edilen web sitesi, cihazınız hakkında sistem yapılandırması gibi verileri toplar ve bu verileri size uygun web sayfaları göstermek için kullanır. Bazı şirketler ise bu verileri cihazınızı benzersiz şekilde tanımlamak için kullanır. Bu durumu önlemek için Safari, her ziyaret edilen web sitesine sistem yapılandırmanızın basitleştirilmiş bir versiyonunu sunar. Bu sayede, Mac’iniz diğer Mac’lerle daha benzer görünür ve takipçilerin cihazınızı benzersiz şekilde tanımlama olasılığı azalır.

Bir diğer önemli özellik ise link takip korumasıdır. Bazı web siteleri, kullanıcıları farklı web sitelerinde izlemek için URL’lerine ek bilgiler ekler. Şimdi bu bilgiler, kullanıcıların Mesajlar ve Mail’de paylaştığı linklerden kaldırılacak ve linkler beklendiği gibi çalışmaya devam edecek. Aynı bilgiler Safari’nin Özel Tarama modunda da linklerden çıkarılacak.

Gizlilik Tarama 2.0 ile gelen yenilikler

Safari, diğer tarayıcılardan yıllar önce özel tarama modunu tanıtmıştı. Şimdi ise bu mod, kullanıcılara daha fazla koruma sağlayacak şekilde güncellendi. Bu güncelleme, kullanıcıların web’de gezinirken ve cihazlarına erişimi olan kişilerden korunmasına yardımcı olmak için gelişmiş takip ve parmak izi korumaları sunar. Özel Tarama modu artık kullanılmadığında kilitlenir ve bu sayede kullanıcılar cihazdan uzaklaşırken sekmelerini açık tutabilir.

Apple, uzun formattaki YouTube videosunun yanı sıra, sosyal medya ve webde gizlilik odaklı reklamlar da yayınlayacak. Bu reklamlar, “Gerçekten gizliliğinizi koruyan bir tarayıcı seçin.” mesajını taşıyor.

Apple’ın yeni kampanyası, kullanıcıların tarayıcı tercihlerine dair bilinçlenmelerini sağlamak amacıyla, gizlilik konusunu ön plana çıkarıyor. Safari’nin sunduğu gelişmiş gizlilik korumaları, kullanıcı verilerinin güvenliğini sağlamayı hedefliyor. Bu kapsamda, kullanıcıların verilerini izinsiz izlemelere karşı koruma altına almak adına çeşitli yenilikler ve güncellemeler sunuluyor.

İLGİLİ HABERLER