Bilim

Apple’dan otizm, epilepsi ve melanom için yeni ResearchKit araştırmaları

apple-researchkit-151015

Apple, tıbbi araştırmalar için oluşturduğu platformu ResearchKit altında geliştirilen yeni otizm, epilepsi ve melanom çalışmalarını duyurdu. Doktorların ve bilim insanlarının iPhone uygulamalarından faydalanarak çok daha sık ve doğru veri toplamasını mümkün kılan ResearchKit, iPhone’u önemli bir tıbbi cihaza dönüştürüyor. ResearchKit’e destek sağlayan araştırmacı sayısı 50’yi bulmuş durumda.

Apple Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Jeff Williams, dünya çapında tıp kurumlarıyla çalıştıklarını ve bu kurumlara insanların daha sağlıklı yaşamasını sağlayacak araçlar sundukları için gurur duyduklarını belirtti. Altı aylık süre içinde astım, diyabet ve Parkinson gibi hastalıkları araştıran ResearchKit uygulamalarının dünyanın her noktasındaki bilim insanlarına katkı sağladığını söyleyen Williams, 100 binden fazla katılımcının bilimsel ve tıbbi araştırmalara kendi verileriyle destek verdiğini dile getirdi.

ResearchKit bünyesinde başlatılan yeni araştırmalardan birisi “Otizm ve Ötesi” başlığı taşıyor. Adından da anlaşılacağı üzere otizm üstüne odaklanan araştırmanın altında Duke Üniversitesi ve Duke Medicine imzası bulunuyor. Araştırmacılar, iPhone’un ön kamerasının otizm ve diğer gelişim sorunlarının belirtilerinin erken yaşta saptanması için kullanılıp kullanılamayacağı sorusuna yanıt arıyor. Geliştirilen uygulama, çocuğun iPhone’da gösterilen videolara verdiği tepkiyi ölçmek için yeni duygu algılama algoritmalarından faydalanıyor. Duke Üniversitesi’ne Otizm ve Ötesi projesinde Pekin Üniversitesi’nde aralarında bulunduğu uluslararası iş ortakları eşlik ediyor.

Duke Üniversitesi Mobil Teknoloji Stratejisi Direktörü Yardımcı Doçent Ricky Bloomfield, Otizm ve Ötesi’nin iyi hazırlanmış soru tarama formları ve çocuğun duygularının analiz edilmesine olanak veren yeni bir video teknolojisini birleştirdiğini belirtti. Böylelikle otizm ve anksiyete gibi durumların taranmasının kolaylaştığını söyleyen Bloomfield, ResearchKit’in tıbbi araştırayı tek bir uygulamaya koyarak eskiye kıyasla çok daha fazla kişiye ulaşmayı mümkün kıldığını sözlerine ekledi.

John Hopkins tarafından geliştirilen EpiWatch uygulaması ise Apple Watch’tan faydalanan ilk ResearchKit çalışması niteliğini taşıyor. EpiWatch ile Apple Watch’taki giyilebilir sensörlerin epilepsi krizlerinin başlangıcının ve sürelerinin tespitinde kullanılıp kullanılamayacağı araştırılacak. EpiWatch, tüm krizlerin kaydını tutarken, kriz sırasında hastanın tepki verebilirliğini de inceleyecek. Uygulama sayesinde test programlarına katılanlar kendi durumlarını diğer epilepsi hastalarının durumuyla karşılaştırabilecek. İlaç takibi ve yan etki kontrolü de EpiWatch ile gerçekleştirilebilecek.

Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi tarafından geliştirilen ResearchKit projesiyse iPhone ile çekilen dijital görüntülerin ben büyümesi ve melanom riskleri hakkında bilgi almak için kullanılıp kullanılamayacağını inceleyecek. Araştırmanın katılımcıları bendeki değişiklikleri belgeleyebilecek ve bulgularını doğrudan sağlık çalışanlarıyla paylaşabilecek. Dünyanın dört bir yanındaki iPhone kullanıcıları tarafından gönderilecek veriler ise melanom tarama çalışmaları için algoritma geliştirilmesinde kullanılacak.

Knight Kanser Enstitüsü Dermatoloji Kürsüsü Doktoru ve Melanom Araştırma Program Direktörü Dr. Sancy Leachman, araştırma havuzunu genişletmenin kendileri için çok önemli olduğunu ve ResearchKit ile bunun hiç olmadığı kadar kolaylaştığını dile getirdi.