Teknoloji

Apple Qualcomm ile rekabet için kendi modem yongasını geliştiriyor

apple ve qualcomm

Apple Qualcomm ile daha iyi rekabet edebilmek ve şu sıralar kanlı bıçaklı olduğu rakibinin teknolojisini aramamak için kendi mobil modemini geliştiriyor gibi görünüyor. Şirket tarafından yakın zamanda verilen iş ilanlarında Layer 1 hücresel PGY yongası tasarlayacak ve geliştirecek mühendislerin arandığı görülüyor. Bu da Apple’ın gerçek ve fiziksel ağ donanımı üstünde çalıştığını gösteriyor.

Verilen iş ilanlarından ikisinde Apple’ın hücresel modem sistem mimarları aradığı ve bunlardan birinin Santa Clara’da, diğerinin ise Qualcomm’un genel merkezinin bulunduğu San Diego’da görev yapacağı görülüyor. Buna ek olarak, Apple’ın San Diego merkezli RF tasarım mühendisleri için verdiği çok sayıda iş ilanı da bulunuyor.

Söz konusu iş ilanlarının farkına varan ilk yayın organı olan The Information, kaynaklardan aldığı bilgiler doğrultusunda başka bir iddiayı daha ortaya atıyor. Buna göre, Apple kendi mobil yongasını geliştirirken uzun vadede Intel’e olan bağımlılığından da kurtulmayı hedefliyor.

Apple’ın geliştirme çalışmalarını sürdürdüğü modemin hazır hâle gelmesinin uzun zaman alabileceği belirtiliyor. Cupertino merkezli şirketin 2020’de çıkarmayı planladığı ilk 5G destekli iPhone’da Intel’in 5G teknolojisini kullanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Apple’ın kendi mühendis kadrosunu yeni oluşturduğunu düşününce şirketin mobil modeminin birkaç yıl içinde hazır hâle gelmesi ihtimali biraz daha kuvvetleniyor. Şirketin bu hamlesinin mobil donanım pazarında dengeleri değiştirme potansiyeli olduğunu görmek çok zor değil.

Apple geçmişte hem Qualcomm’dan hem de Intel’den eş zamanlı olarak mobil modem yongası tedarik etmişti. Ancak 2017’de Apple ve Qualcomm arasında başlayan hukuk savaşıyla birlikte bu durum son bulmuştu. Apple’ın 2018 model telefonları iPhone Xs, Xs Max ve XR’da sadece Intel tarafından üretilen modem yongaları bulunuyor. Cupertino merkezli şirket ve Qualcomm arasındaki hukuk kavgası ise oldukça sert biçimde devam ediyor.

Apple’ın kendi modem yongasını geliştirmesindeki en önemli faktör olarak, Intel’in yongalarından aldığı performanstan memnun kalmaması öne çıkıyor. Gerçekleştirilen hız testlerinde Intel’in modemlerinin hız bakımından Qualcomm’un sunduğu seçeneklerden oldukça yavaş çıkması, Apple’ı kendi çözümünü geliştirmeye itmişe benziyor. Qualcomm’un mobil modemlerinin Intel’in seçeneklerine kıyasla indirmede yüzde 40, yüklemede ise yüzde 20 daha yüksek bir performans sergilediği belirtiliyor.

Apple kendi mobil yongalarını tasarlamaya yabancı bir şirket değil. Şirket uzun süredir iPhone ve iPad’lerde kendi tasarladığı mobil işlemcileri kullanıyor. Apple Qualcomm çözümlerini aramamak için yapacağı bu hamleyle kendi modemlerini tasarlayan rakipleri Samsung ve Huawei’yle de aynı yola girmiş olacak.

İLGİLİ HABERLER