Apple, ‘şimdi al, sonra öde’ (BNPL) iş modelini benimseyen yeni hizmeti Apple Pay Later’ı sonunda yurt dışında kullanıma sunuyor. Şirket, kullanıcıların 50 ila 1.000 dolar arasında Pay Later kredisi alabileceklerini ve bu kredileri altı hafta içinde faizsiz ve ücretsiz olarak dört taksitle geri ödeyebileceklerini duyurdu.
Apple Pay Later, Apple Cüzdan içinde bulunuyor ve kullanıcıların bir ürünün tam fiyatını hemen ödemekten kaçınmasına olanak tanıyor. Geçen yıl WWDC’de ilk kez duyurulan hizmet, bir süredir geliştirme aşamasındaydı. iOS 16 ile birlikte kullanıma sunulması planlanıyordu. Ancak Bloomberg’den Mark Gurman, geçtiğimiz eylül ayında geliştiricilerin “teknik ve mühendislik sorunlarıyla” mücadele ettiğini ve bu nedenle hizmetin lansmanının gecikeceğini bildirmişti.
Apple’a göre, hizmetin geçerli olduğu ülkelerdeki kullanıcılar Apple Cüzdan içinde “kredi puanlarını etkilemeden” kredi başvurusunda bulunabilecekler, ancak şirket, Pay Later kredisi ve ödeme geçmişinin “kredi bürolarına bildirilebileceğini ve kredi puanlarını etkileyebileceğini” belirtiyor. Kredi onaylandıktan sonra kullanıcılar, iPhone ve iPad’deki uygulama ve çevrimiçi alışverişlerde ödeme ekranında Pay Later seçeneğini görebilecekler. Apple, kullanıcıların kredilerini Wallet uygulaması içinde görüntüleyebileceklerini ve ödeme zamanı geldiğinde bildirim alacaklarını söylüyor.
Ancak herkes bugün hizmete erişemiyor. Apple, “rastgele seçilmiş” kullanıcıların Apple Pay Later’a erken erişim elde etmek için davetiye alacağını belirtiyor. Hizmet, sadece ABD’de ve iOS 16.4 ve iPadOS 16.4 yüklü cihazlarda, çevrimiçi ve uygulama içi alışverişler için kullanılabilir durumda bulunuyor.
Apple, 2019 yılında Goldman Sachs ile ortaklaşa bir kredi kartı çıkarmıştı, ancak “BNPL” hizmetiyle şirket, finansal işlemleri ilk kez kendi başına yönetiyor. Apple tarafından belirtildiği gibi, Pay Later programı yeni bir iştirak olan Apple Financing LLC tarafından yönetiliyor ve şirket “kredi değerlendirmesi ve borç verme” konusunda sorumlu. Ancak Apple, Pay Later’ı etkinleştirmek için BNPL programı Mastercard Installments ile iş birliği yaptı ve “Goldman Sachs, Mastercard ödeme kimlik bilgilerinin verici kuruluşudur.” Apple Financing LLC, Pay Later kredilerini bu yılın sonbaharından itibaren ABD kredi bürolarına bildirmeye başlayacak.
Apple’ın “finansal sağlık” üzerine odaklanmasına rağmen, Klarna, Afterpay ve Affirm gibi BNPL sistemleri, geçmişte müşterilere zarar verebilecek potansiyel riskler nedeniyle eleştirilmişti. Geçen yıl, ABD Tüketici Finansal Koruma Bürosu (CFPB) “tüketicilere zarar verebilecek risk alanlarını” tespit etmişti. Bu riskler arasında tutarsız tüketici korumaları, veri toplama yaygınlığı ve borç birikimi riski bulunuyordu. CFPB, BNPL’nin “tüketicilerin daha fazla satın almayı ve daha fazla borçlanmayı teşvik etmek için tasarlandığını” belirtiyor. CFPB, 2021 yılında birkaç BNPL şirketine yönelik soruşturma başlatmıştı ve bu şirketlerin tüketicilere olan etkisini değerlendirmeye devam ediyor.