Teknoloji

Apple, Apple Pay’e Klarna ile yeni bir “Şimdi Al, Sonra Öde” hizmeti ekledi

apple pay ios 16

Apple, Apple Pay platformuna yeni bir “şimdi al, sonra öde” (BNPL) hizmeti daha ekleyerek kullanıcılarına daha fazla seçenek sunmaya devam ediyor. Apple Pay’e eklenen Klarna ile kullanıcılar, alışverişlerini dört taksitle faizsiz olarak ödeme imkânı bulacaklar. Bu gelişme, Apple’ın 2023’te başlattığı ancak kısa süre önce sonlandırdığı kendi BNPL hizmeti olan Pay Later’ın kapanmasının ardından geldi.

Klarna, kullanıcıların alışverişlerini dört faizsiz taksitle ödemelerine olanak tanırken, BNPL hizmetlerinin popülaritesi giderek artıyor. Ancak yapılan araştırmalar, bu tür hizmetlerin aşırı harcamalara yol açabileceğini gösteriyor. Kullanıcıların borçlarını takip etmekte zorlanmaları da olası riskler arasında yer alıyor çünkü bu tür krediler genellikle kredi bürolarına rapor edilmiyor. Bu yılın başlarında, ABD Tüketici Finansal Koruma Bürosu (CFPB), BNPL hizmetlerini kredi kartı sağlayıcıları olarak sınıflandıran bir düzenleme yayımladı. Bu düzenlemeye göre, BNPL sağlayıcılarının ihtilaflı satın almaları incelemeleri ve iade edilen ürünler için geri ödeme sağlamaları gerekiyor.

Klarna’nın yanı sıra Apple, Apple Pay’e eylül ayında Affirm isimli başka bir BNPL hizmetini de entegre etti. Artık Apple Pay üzerinden iOS 18 ve iPadOS 18 kullanan kullanıcılar, hem Klarna hem de Affirm ile alışverişlerini taksitle yapabilecekler.

Apple Pay artık üçüncü taraf masaüstü tarayıcıları da destekliyor

Apple Pay’e gelen diğer önemli güncellemeler arasında, üçüncü parti masaüstü tarayıcıları üzerinden de kullanılabilmesi dikkat çekiyor. Kullanıcılar artık Chrome gibi tarayıcılar aracılığıyla da Apple Pay ile ödeme yapabilecekler. Bunun yanı sıra, “Tap to Provision” adı verilen yeni bir özellik de devreye giriyor. Bu özellikle birlikte kullanıcılar, kredi kartlarını iPhone’un arka yüzüne dokundurarak hızlıca sisteme ekleyebilecekler.