Teknoloji

Apple, OpenAI’a yatırım görüşmelerinden çekildi

apple openai

Apple, popüler ChatGPT yapay zeka sohbet botunun geliştiricisi olan OpenAI ile yürüttüğü yatırım yapma görüşmelerinden çekildi. The Wall Street Journal’ın haberine göre, Apple’ın OpenAI’nin yaklaşık 6,5 milyar dolar toplayacağı bir finansman turuna katılması bekleniyordu, ancak şirket, geçtiğimiz günlerde bu görüşmelerden belirsiz sebeplerle vazgeçti. Finansman turunun bu hafta kapanması planlanıyor.

Bu gelişme, The Wall Street Journal’ın geçen ay Apple’ın, OpenAI’nin değerini 100 milyar doların üzerine çıkarabilecek bir yatırım turuna katılmayı düşündüğünü bildirmesinden yalnızca bir ay sonra yaşandı. OpenAI’nin bu yüksek değeri, ChatGPT’nin 2022’nin sonlarında piyasaya sürülmesiyle yapay zeka alanında başlayan yoğun rekabetin bir yansıması olarak görülüyor.

Apple geri adım atarken, diğer büyük teknoloji şirketleri görüşmelerde yer almaya devam ediyor. OpenAI’ye daha önce 13 milyar dolar yatırım yapan Microsoft’un bu son finansman turunda yaklaşık 1 milyar dolar katkıda bulunması bekleniyor. Ayrıca Nvidia’nın da yatırım yapmak için görüşmelerde bulunduğu bildiriliyor.

Apple’ın geri çekilmesi bazılarını şaşırtabilir, çünkü şirket son dönemde yapay zeka alanında önemli adımlar atmıştı. Apple, geçtiğimiz aylarda ChatGPT’yi Siri ile entegre etmeyi planladığını duyurdu. iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia güncellemeleri ile ChatGPT’nin Siri’ye entegre edilmesi planlanıyor. Bu entegrasyonla birlikte Siri, kullanıcı izin verdiğinde ChatGPT yanıtlarını doğrudan gösterebilecek. Ancak, OpenAI’nin kâr amacı güden bir yapıya geçmeye çalışırken yaşadığı iç sorunlar, Apple’ın yatırım kararını etkileyen faktörlerden biri olabilir.

Apple ve OpenAI iş birliği sürüyor

Buna rağmen, Apple’ın platformları için planladığı ChatGPT entegrasyonunun bu yılın sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Şirket, iPhone, iPad ve Mac kullanıcılarının ChatGPT’yi ücretsiz olarak kullanabileceğini, ayrıca ChatGPT Plus abonelerinin Apple cihazlarında ücretli özelliklere erişebileceğini açıkladı.