Apple, 2018’den beri iPhone‘larda kullanılan Qualcomm çiplerinin yerine geçecek bir modem çipi tasarlamak için çalışıyor. Ancak aradan geçen beş yıla rağmen bir sonuç alınamadığı için projede çalışan mühendisler süreci “başarısız” olarak değerlendiriyor. The Wall Street Journal tarafından bir dosya, Cupertino merkezli şirketin karşılaştığı sorunları gözler önüne seriyor.
Mevcut iPhone’lar, radyo çipleri olarak da bilinen Qualcomm modem çiplerini kullanıyor. Bunlar, telefonların tüm kablosuz iletişimini yönetmek için mobil verileri, Wi-Fi ve Bluetooth’u birleştiriyor. Ancak Apple bu durumdan uzun süredir mutsuz durumda. Şirketin mutsuzluğunun temelinde iki neden yatıyor.
Bunlardan ilki, Qualcomm’un patentli teknolojilerinin iPhone’lardan kullanılması için Apple’dan sabit bir lisans ücreti istemek yerine iPhone değerinin belli bir yüzdesini almakta ısrar etmesi. Cupertino merkezli şirket, Qualcomm’un bu tavrının iPhone’daki diğer özelliklerden haksızca faydalanmaya çalışmak olduğunu düşünüyor ve bunu adil bulmuyordu.
Buna ek olarak; Apple modem çiplerini Qualcomm’dan satın alsa bile, Qualcomm şirketin bir patent lisansına ihtiyacı olduğu konusunda ısrar ediyordu. Cupertino merkezli şirket, bunun yasalara aykırı şekilde iki defa para almaya çalışmak olduğunu öne sürüyordu.
İki şirket arasında uzun süre devam eden savaş, Qualcomm’un alternatifi olan Intel’in pazardan çekilmesi ve Apple’ın modem çip tedariğini güvence altına almak için Qualcomm ile anlaşmak zorunda kalması ile sona ermişti. Cupertino merkezli şirket, Qualcomm’dan kurtulabilmek için kendi modem çipini geliştirmek için çalışmaya da başlamıştı.
Apple uzun vadede kendi modem çipini tasarlamayı ve bunu TSMC’ye ürettirmeyi planlıyordu. Şirket bu süreci Mac’lerde Intel’in işlemcilerini bırakıp kendi tasarımı olan işlemcilere geçerken uygulamıştı. Şirket, Intel’in modem çipi geliştiren birimini 1 milyar dolar karşılığında satın aldığında proje üzerinde çalışmaya zaten başlamıştı. Intel’in modem çip biriminin satın almasıyla birlikte Cupertino merkezli şirket yaklaşık 2200 çalışan ve 17 binden fazla patent kazanmıştı.
Apple’ın çip tasarımı uzmanlığını, Qualcomm’dan transfer ettiği mühendisleri ve Intel’in 5G modem deneyimi bir araya gelince her şeyin yolunda gitmesi bekleniyor ve iPhone 15 serisiyle birlikte şirketin kendi modem çipini kullanmaya başlaması bekleniyordu. Ancak bu beklenti gerçeğe dönüşmedi. Bu durum iPhone 16 serisi için de şüpheleri artırdı.
The Wall Street Journal’ın haberine göre, şirket içindeki kaynaklar projenin şimdiye kadar “muhteşem bir başarısızlık” olduğunu söylüyor. Geçtiğimiz yıl hazır hâle getirilen prototip modem çipiyle yapılan testler çipin çok yavaş ve aşırı ısınmaya yatkın olduğunu ortaya çıkarmıştı. Kaynaklar, modem çipinin devre kartının iPhone’un yarısını kaplayacak kadar büyük olduğuna dikkat çekiyor.
Apple modem çipi geliştirmeyi hafife mi aldı?
Bir diğer sorun ise Apple’ın modem çipi yapmayı hafife alması gibi görünüyor. Şirketin A ve M serisi çiplerin tasarımındaki uzmanlığından hareketle modem çipi yapmayı basit olarak değerlendirdiği anlaşılıyor. The Wall Street Journal’a konuşan eski bir Qualcomm yöneticisi de “Bu gecikmeler, Apple’ın bu çabanın karmaşıklığını öngöremediğini gösteriyor” ifadesini kullandı. Qualcomm yöneticisi “Hücresel bağlantı bir canavar” sözleriyle sürecin ne kadar zor olduğuna da dikkat çekti.
Bu karmaşıklığın büyük bir kısmı, mobil dünyada “standartların”, her birinin iPhone’lar tarafından desteklenmesi gereken uzun alternatif listeleriyle tanımlanmasından kaynaklanıyor. Modem çipleri, her standardın yalnızca mevcut ve önceki nesillerini değil, aynı zamanda her birinin farklı ülkelerdeki farklı taşıyıcılar tarafından mevcut kullanımdaki her varyasyonunu da desteklemek zorunda.
Apple’ın er ya da geç hedefine ulaşacağı kesin. Ancak şirketin bunu 2024’te yapamayabileceği de artık yüksek sesle konuşuluyor.