Teknoloji

Apple, Meta Ray-Ban gözlüğe rakip bir ürün üzerinde çalışıyor

ray-ban meta apple

Apple, bu yılın başlarında artırılmış gerçeklik (AR) gözlüğü geliştirme çabalarını yeniden hızlandırdığını duyurmuştu. Ancak bu gözlüklerin en erken 2027’de piyasaya çıkması bekleniyor. Şimdi ise güvenilir bir kaynağa göre ; Apple, daha az iddialı bir akıllı gözlük üzerinde çalışmayı değerlendiriyor.

Bloomberg’den Mark Gurman, Power On bülteninde Apple’ın AR olmayan bir akıllı gözlük geliştirme olasılığını düşündüğünü belirtti. Gurman, “Bu kategori son çeyreklerde Meta için oldukça başarılı oldu, bu yüzden Apple da bu alana girmeyi denemek isteyebilir,” diye ekledi.

Şu anda birçok firma akıllı gözlük üretse de, 299 dolarlık Meta Ray-Ban gözlükleri bu alandaki en dikkat çekici ürün olarak öne çıkıyor. Bu gözlüklerde fotoğraf, video çekimi ve canlı yayın yapabilen bir kamera, dahili hoparlörler, yapay zeka destekli sohbet botu, müzik çalma ve telefon görüşmeleri yapma özellikleri bulunuyor. Ancak Meta’nın bu ürünü AR yetenekleri sunmuyor; baş takibi sensörleri ya da entegre bir ekran gibi özellikler yer almıyor.

Baş takibi sensörleri ve entegre ekran gibi AR özelliklerini kaldırmak, daha düşük üretim maliyeti ve daha basit bir akıllı gözlük anlamına geliyor. Bu nedenle Apple’ın AR donanımına sahip olmayan akıllı gözlükleri daha hızlı bir şekilde piyasaya sürebileceği ve daha uygun bir fiyatla satışa sunabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca, AR içermeyen gözlüklerin daha hafif ve daha uzun pil ömrüne sahip olması da bekleniyor.

Apple akıllı gözlük üretmeyi değerlendiren tek şirket değil

Bu segmentin giderek daha rekabetçi hale geldiği de gözlemleniyor. Qualcomm CEO’su, Samsung’un XR projesinin bir akıllı gözlük olduğunu geçtiğimiz hafta doğruladı. Samsung’un ürünü Google yazılımı ile çalışacak, bu da gelecekte daha fazla üreticinin bu platformu kullanarak akıllı gözlük üreteceği anlamına geliyor.