Dört yıllık aranın ardından Apple nihayet Mac mini’yi yeniledi ve bu bilgisayara şimdiye kadarki en büyük performans sıçramalarından birini bahşetti. Bu yılın Mac mini modeli altı çekirdekli Intel 8. nesil işlemci, Apple T2 yonga setiyle artırılmış güvenlik ve yükseltilebilir bellek gibi donanım özellikleri kazanıyor. Tıpkı iMac Pro gibi sadece uzay grisi renkle geliyor olsa da, 2018 model Mac mini, markasını korumaya devam ediyor. Daha önce çıkan bazı dedikoduların aksine, adında “Pro” kelimesi geçmiyor.
Tabii ki, tüm bu güç artışı bir bedelle geliyor. 2018 model Mac mini yerini aldığı eski modele göre daha yüksek bir fiyata sahip. 5999 TL’lik başlangıç fiyatıyla giriş seviyesi iMac’in 8399 TL’lik fiyatına biraz daha yaklaşıyor. Tabii hatırlatmakta fayda var, Apple’ın kompakt masaüstü bilgisayarı kendi ekranıyla satılmıyor. Eğer yeni bir Mac mini satın almayı düşünüyorsanız, en uygun özellikleri belirlerken aşağıdaki detayları dikkate alın.
İşlemci
Senelerdir modası geçmiş işlemciyle satışta kalan Mac mini, en sonunda Intel’in 8. nesil işlemcileriyle donatıldı. Mac mini 2018’de başlangıç seviyesinde dört çekirdekli 3.6 GHz Intel Core i3 Coffee Lake işlemci bulunuyor. Cihazı altı çekirdekli Core i5 ya da ondan da güçlü olan 3.2 GHz, altı çekirdekli Core i7 işlemciyle donatabilirsiniz. Dört çekirdekliden altı çekirdekli işlemcilere geçiş, performans açısından dikkate değer bir sıçrama sunacaktır. Eğer bütçenizi de düşünmek zorundaysanız, Core i5 sizin için en uygun seçim olacaktır.
Ne var ki, yükseltme seçenekleri arasında ayrık grafik kartı yer almıyor. Mac mini’nin 19.7 x 19.7 x 3.6 cm’lik boyutlarını düşündüğümüzde, bu çok da şaşırtıcı sayılmaz. Intel UHD Graphics 630’a güvenmeniz gerekiyor, ancak yine de daha fazla grafik performansına ihtiyacınız varsa, cihazın arkasında bulunan dört adet Thunderbolt 3 destekli USB-C portlarından bir tanesine eGPU, diğer bir deyişle harici grafik kartı bağlayabilirsiniz.
Depolama
Apple bu yılın güncellemesiyle birlikte sabit diskten tamamen vazgeçti. Tüm Mac mini modellerinde PCIe tabanlı katı hâl sürücüler standart olarak sunuluyor. Dört çekirdekli temel modelde 128 GB depolama alanı varken, altı çekirdekli konfigürasyonda 256 GB bulunuyor. Altı çekirdekli Core i5 modelinde 256 GB’den 2 TB’ye kadar çıkmak mümkün, ancak bu durumda fiyat artışı 11200 TL’ye kadar çıkıyor.
Bir masaüstü bilgisayarda çoğu kullanıcı en az 256 GB alan isteyecektir. SSD konfigürasyonu da sadece satın alma sırasında yapılabiliyor. Bu bilgisayarda daha sonra depolama alanını yükseltmek mümkün olmuyor. Eğer bütçenizi düşünmeniz gerekiyorsa, düşük kapasiteli bir SSD seçip daha sonra harici SSD veya sabit disk sürücü eklemeyi düşünebilirsiniz.
Bellek
Mac mini (2018) en fazla 64 GB DDR4 RAM taşıyabiliyor. Bu da onu epey güçlü bir masaüstü bilgisayar hâline getirecektir. Eğer başlangıç sırasında 8 GB RAM tercihinde bulunsanız bile, daha sonra bellek yükseltmesi yapabilirsiniz. Bunun için Mac mini’nin altındaki plastik kapağı kaldırmanız yeterli oluyor. Mac mini’de başlangıçta 64 GB RAM seçmek maliyeti 11200 TL kadar artırıyor.
Apple, 64 GB belleğin 16 GB RAM ile konfigüre edilmiş benzer bir sisteme göre sekiz kata kadar daha iyi performans sunduğunu söylüyor. 16 GB RAM seçmek de toplam maliyeti 8 GB RAM’e göre 1600 TL kadar artıracaktır. Bellek seçimi yaparken seçtiğiniz işlemciyi de dikkate alın. Core i3 işlemcinin yanında 64 GB RAM’in çok da bir etkisi olmayacaktır ve boşa yatırım yapmış olacaksınız.
Diğer Özellikler
Tüm Mac mini konfigürasyonları Gigabit Ethernet desteğiyle sunuluyor. Aynı zamanda 802.11a/b/g/n Wi-Fi ve Bluetooth 5.0 kablosuz bağlantı destekleri de mevcut. Daha yüksek kablolu bağlantı hızı isterseniz, 800 TL ekleyerek 10 Gigabit Ethernet portunu tercih edebilirsiniz. Öte yandan Mac mini HDMI 2.0 portu, güç girişi, iki adet USB-A 3.0 portu, 3.5mm kulaklık jakı ve dört adet Thunderbolt 3 destekli USB-C portu barındırıyor. Böylelikle kullanıcılara toplam üç monitörü aynı anda bağlama fırsatı veriyor.
Performansta artış, eGPU bağlama imkanı ve bunun gibi unsurlar Mac mini’nin yurt dışı başlangıç fiyatını 800 dolar seviyesine çıkarıyor. Bunun üstüne bir de yüksek seyreden dolar kurunu ekleyin. Bu nedenle 5999 TL’lik fiyat Mac mini için yüksek bulunabilir. Eğer tüm konfigürasyon seçeneklerini en yüksek biçimde belirlerseniz, Mac mini’nin toplam maliyeti 33199 TL’ye çıkıyor. Ancak bu fiyata Magic Keyboard, Magic Mouse ve ekran gibi çevresel donanımlar dahil değil, bunlar için de Mac mini’nin yanında ek maliyete girmeniz gerekiyor.
Her ne olursa olsun, Mac mini masaüstü Mac deneyimine başlangıç için en uygun nokta olmayı sürdürüyor. Eğer fare, klavye ve monitör gibi bileşenleri daha ekonomik yollardan temin edeceğinizi düşünüyorsanız, toplam maliyeti giriş seviyesi iMac’ten daha ucuza getirme imkanınız bulunuyor.