Teknoloji

Apple M4 işlemcili yeni Mac’leri ekim ayında tanıtabilir

apple m4 macbook pro

iPhone 16‘nın tanıtımının ardından Apple, dikkatini Mac serisine çeviriyor ve Ekim ayında yapılması beklenen bir etkinlik için hazırlık yapıyor. Eylül etkinliğinde şirketin büyüyen ekosistemi ve “Apple Intelligence” adı verilen yapay zeka gelişmeleri öne çıkarken, Mac ve iPad ile ilgili duyurular dikkat çekici biçimde eksikti. Ancak Apple M4 işlemcili Mac modellerinin tanıtımı için fazla zaman kaybetmeyecek.

Sektör içinden güvenilir kaynak Mark Gurman’a göre, Ekim etkinliği M4 çipli Mac’lerin tanıtımına odaklanacak ve bu yeni modellerin mevcut M3 nesline göre önemli bir performans artışı sunması bekleniyor. Tanıtılması beklenen modeller ise şöyle:

  • J604: M4 çipli yeni giriş seviyesi 14 inç MacBook Pro.
  • J614 ve J616: İki profesyonel düzeyde M4 çip seçeneğiyle gelecek yeni üst düzey 14 inç ve 16 inç MacBook Pro modelleri.
  • J623: M4 çipli yeni iMac.
  • J773: M4 ve M4 Pro çip seçenekleriyle yenilenen, daha küçük Mac mini.

Gurman, “Bu Mac modellerinin çoğu (daha üst düzey MacBook Pro’lar ve M4 Pro çipli Mac mini hariç) şimdiden fabrikalardan sevk edilmeye başlandı ve şu anda tanıtıma hazır durumda,” diye belirtiyor.

Apple’ın tüm yeni Mac modellerinin aynı anda piyasaya çıkmaya hazır olmasını beklediği de belirtiliyor. M4 MacBook Air modellerinin (J713 ve J715) ise 2025’in ilk çeyreğinde gelmesi beklenirken, yeni Mac Studio (J575) yıl ortasında piyasaya çıkacak. Mac Pro (J704) ise 2025’in sonuna kadar satışa sunulacak.

Apple M4 işlemcili MacBook Air’i tanıtmazsa hayal kırıklığı yaratabilir

M4 çipli bir MacBook Air’in yakın zamanda tanıtılmaması bazı kullanıcıları hayal kırıklığına uğratabilir, zira bu modelin fansız tasarımı halen oldukça popüler. Ancak Apple’ın kendi silikon çiplerine geçişi, bilgisayar serilerinde kayda değer bir iyileşme sağlamış durumda. Bir zamanlar yetersiz özelliklere sahip olduğu için eleştirilen Apple bilgisayarları, artık pazarda güçlü rakipler arasında yer alıyor. Yeni masaüstü modellerinde yapay zekâya odaklanılması ise şirketin bu alandaki gelişimini sürdüreceğine işaret ediyor.