Apple; MacBook Air, Mac Mini ve diğer bilgisayarları taşınabilir güç merkezlerine dönüştüren ilk “Apple Silicon” donanımı olan M1 çipiyle bilgisayar dünyasını sarmıştı. Geçen yıl ise bunu, 14 inç ve 16 inç MacBook Pro için daha da fazla performans sağlayan M1 Pro ve M1 Max ile takip etti. Şimdiyse şirket, Mac çip ailesine M1 Ultra ile yeni bir üye ekliyor.
M1 Ultra, Apple’ın yenilikçi paketleme mimarisi UltraFusion’a sahip. İki M1 Max çip kalıbını birbirine bağlayarak çok yüksek bir performans düzeyi ve eşsiz özellikler sunan bir SoC (System on a Chip) oluşturan UltraFusion ile M1 Ultra, yeni Mac Studio’ya nefes kesici bir işlem gücü sağlıyor. Üstelik bunu yaparken sektör lideri watt başına performansını da koruyor. Yeni SoC, bir kişisel bilgisayar çipinde bugüne kadar görülen en yüksek transistör sayısı olan 114 milyar transistörden oluşuyor. M1 Ultra, 20 çekirdekli CPU, 64 çekirdekli GPU ve 32 çekirdekli Neural Engine tarafından erişilebilen 128 GB’a kadar yüksek bant genişliğine sahip düşük gecikmeli birleşik bellek ile yapılandırılabiliyor. Böylece kod derleyen geliştiriciler ve daha önce render alınması mümkün olmayan büyüklükte devasa 3D ortamlarda çalışan sanatçılar için olağanüstü bir performans sunuyor. Bu performans sayesinde video sektöründe çalışan profesyoneller de ProRes formatına video kod dönüştürme işlemini Afterburner’a sahip 28 çekirdekli bir Mac Pro’ya göre 5,6 kata kadar daha hızlı yapabiliyor.
M1 Ultra’nın UltraFusion mimarisi
Apple’ın belirttiğine göre, M1 Ultra’nın temelinde son derece güçlü ve enerji verimli M1 Max yer alıyor. M1 Ultra’yı üretmek için, iki M1 Max kalıbı Apple’ın özel olarak tasarlanmış paketleme mimarisi UltraFusion kullanılarak birbirine bağlandı. Performansı artırmak için en sık kullanılan yol, çipleri bir anakart aracılığıyla bağlamak. Bu yöntemde, genellikle beraberinde gecikme süresinin uzaması, bant genişliğinin azalması ve güç tüketiminin artması gibi sonuçlar ortaya çıkıyor.
Apple’ın UltraFusion mimarisi, çipleri 10.000’in üzerinde sinyalle birbirine bağlayan silikon bir aracı kullanıyor. Bu yolla 2.5 TB/s’lik devasa bir düşük gecikmeli bant genişliği sunuyor. Bu performans, en ileri çip bağlantı teknolojisinin bant genişliğinin 4 katından daha fazlası anlamına geliyor. Bu da M1 Ultra’nın tek bir çip olarak davranmasını ve yazılım tarafından da tek çip olarak algılanmasını sağlıyor. Apple, bu sayede geliştiricilerin çipin performansından yararlanmak için yeniden kod yazması gerekmediğine dikkat çekiyor.
M1 Ultra’da 16 adet yüksek performans çekirdeğine ve dört adet yüksek verimlilik çekirdeğine sahip 20 çekirdekli olağanüstü güçlü bir CPU bulunuyor. Piyasada bulunan aynı güç seviyesindeki en hızlı 16 çekirdekli masaüstü PC çipine göre yüzde 90 daha yüksek çok iş parçacıklı performans sağlıyor. Buna ek olarak, M1 Ultra PC çipinin en yüksek performansına 100 watt daha az kullanarak ulaşıyor.2 Bu müthiş verimlilik, Logic Pro gibi uygulamalar çok büyük miktarda sanal enstrümanı, ses eklentilerini ve efektleri işlemek gibi zorlayıcı görevlerin üstesinden gelirken bile daha az enerji tüketimi ve fanların sessiz bir şekilde çalışması anlamına geliyor.
M1 Ultra, 3D render alma ve karmaşık görsel işleme gibi en yoğun grafik kullanımı ihtiyaçlarını karşılamak için 64 çekirdekli GPU’ya sahip. M1 çipin 8 katı olan bu GPU ile piyasadaki en üst düzey PC’den bile daha hızlı bir performansı 200 watt daha az güç harcayarak sağlıyor.
128 GB’ye kadar RAM desteği
M1 Ultra ile Apple’ın birleşik bellek mimarisi de seviye atladı. Bellek bant genişliği en yeni masaüstü PC çipinin bant genişliğinden 10 katından daha fazla artarak 800 GB/s’ye yükseldi. Üstelik, M1 Ultra 128 GB birleşik bellekle de yapılandırılabiliyor. Apple, en fazla 48 GB bellek sunabilen en güçlü PC grafik kartlarıyla karşılaştırıldığında, üst düzey 3D geometri işlemleri ve devasa sahneler için render alma gibi GPU’yu yoğun bir şekilde kullanan çok büyük iş yüklerini destekleyecek bir grafik belleği açısından M1 Ultra’nın yanına yaklaşabilen bir işlemcinin olmadığını iddia ediyor.
M1 Ultra’daki 32 çekirdekli Neural Engine birimi saniyede 22 trilyona kadar işlem yaparak en zorlayıcı yapay öğrenme görevlerini bile hızlandırıyor. M1 Max’in iki katı Media Engine kapasitesine sahip M1 Ultra, benzersiz ProRes video kodlama ve video kodu çözme değerleri sunuyor. Apple, M1 Ultra’ya sahip Mac Studio başka hiçbir çipin yapamadığını başararak 18 adede kadar 8K ProRes akışını oynatabildiğini söylüyor.
M1 Ultra, özel Apple teknolojileriyle de entegre biçimde çalışıyor. Bu teknolojiler arasında birden fazla harici ekranı kontrol edebilen bir ekran motoru, entegre Thunderbolt 4 denetleyicileri ve Apple’ın en yeni Secure Enclave özelliği, donanım tarafından doğrulanan güvenli başlatma ve gerçek zamanlı güvenlik teknolojileri gibi sınıfının en iyisi güvenlik özellikleri yer alıyor.
Apple’ın belirttiğine göre, donanım ve yazılım arasındaki derin entegrasyon Mac deneyiminin her zaman merkezinde yer alıyor. Apple çip için tasarlanan macOS Monterey, M1 Ultra’nın CPU, GPU ve bellek bant genişliğindeki büyük artıştan yararlanıyor. Metal gibi geliştiricilere yönelik teknolojiler sayesinde uygulamalar yeni çipten en iyi şekilde faydalanıyor. Core ML’de yapılan optimizasyonlar da yapay öğrenme modellerinin her zamankinden daha hızlı çalışabilmesi için yeni 32 çekirdekli Neural Engine’den yararlanıyor.
Apple Silicon çip ailesinin son halkası
Apple, mevcut ürün serisindeki neredeyse her Mac’te Apple çip kullanıyor ve her yeni çip (M1, M1 Pro, M1 Max ve şimdi M1 Ultra) Mac’e olağanüstü yeni özellikler sunuyor. M1 Ultra, Apple çipin sektör lideri watt başına performansı sayesinde yeniden tasarlanmış kompakt tasarıma sahip, yüksek performanslı bir masaüstü bilgisayar sistemi olan yepyeni Mac Studio’ya güç katarak M1 çip ailesini tamamlıyor.
Apple, 8 Mart etkinliğinin sonlarında, kendi işlemcilerine geçişi yapmayan tek bir ürün olarak Mac Pro’nun kaldığını, ancak onun da başka bir etkinliğin konusu olduğunu söylerdi.