Apple’ın ilk kilit-açma-için-sürükleme patenti 2010 yılında verilmişti. Bunu konuyla ilgili olarak 2011’de alınmış ikinci bir patent izledi. Cupertino şirketi şimdi de konuyla ilgili üçüncü patentini aldı, ilginç olan bu patentin önceki iki patente göre daha geniş kapsama sahip olması. 8286103 numaralı ABD patenti ilk iki patentin kısıtlayıcı dilini aşarak kilit açma görselinin önceden tanımlanmış bir yol üzerinde hareket etmesi gerekliliğini ortaya koyuyor, ya da en azından ekran üzerinde başlangıç ve bitiş konumlarının önceden tanımlanmış olması gerekiyor. Sonu 103 ile biten patent ile birlikte artık ekran üzerindeki bir görseli genel kilit açma alanı üzerinde sürekli hareket ettirerek cihazın kilidini açma işlemi kapsanmış oluyor.
Apple’ın yeni hak iddiasının gerisinde yatan dil ilk iki patenti yansıtırken iki önemli alan tekrar elden geçirilmiş. İzlenecek yol ile ilgili olarak, yeni patent sadece algılanan temasın hareketine uygun olarak dokunmaya duyarlı ekran üzerindeki kilit açma görselinin sürekli hareket ettirilmesi adımını gerekli kılıyor. Bu durumda önceden tanımlanmış olan hareket yolu kısıtlaması kaldırılmış oluyor. Ayrıca yeni patentle birlikte kilit açma görselinin hareketinin ilk konumdan kilit açma alanına olabileceği de vurgulanıyor. Bir kez daha önceden tanımlanmış başlangıç ve bitiş noktalarının bulunmadığını görüyoruz.
Anlayacağınız üzere yeni patent ekran kilidini açmak için belirli bir başlangıç ve bitiş noktası tanımlamıyor, “kilit açma bölgesi” olarak nitelendirilen genel bir alandan bahsediyor. Önemli olan tek şey kullanıcının bir görseli bu alan içinde hareket ettirmesi. Bu da patentin kapsamının yaygınlaştırıldığı anlamına geliyor.
Şimdi bu durum ne anlama geliyor? İlk iki patentte yer alan dar kapsamlı tanımlama sayesinde Android cihaz üreticileri bu patentlerin ihlâl edilmesinin önüne geçecek çeşitli kilit açma mekanizmaları geliştirebiliyordu. Samsung, LG, HTC ve hatta Google bile Android arayüzlerinde Apple’ın patentlerine dokunmayacak şekilde çeşitli kilit açma mekanizmaları geliştirmişti. Ancak sonu 103 ile biten patentle birlikte kapsamın genişlemesi bu uygulamaların yeni patenti ihlâl eder hâle gelmesine neden olabilir. Bu nedenle söz konusu Android arayüz geliştiricilerinin kilit açma mekanizmalarını tekrar elden geçirmeleri gerekecek gibi görünüyor.
Birçok ülkede izin verilmese de, ABD’de bir patent sahibi patent sorunları öncesinde “uzatma” olarak nitelendirilen patent başvurusunda bulunabiliyor. Bu uzatmalar orijinal patente göre daha farklı ve genellikle daha geniş kapsamlara sahip olabiliyor. Apple da ekran kilidi açmayla ilgili patentlerinde bu yola başvurdu. Orijinal patent başvurusunun kapsamı ve bununla birlikte önceki patentlerin ve kilit açma özellikleri barındıran cihazların varlığı Apple’ın attığı bu adımlar karşılığında neler alabileceğini kısıtlıyor. Bu kilit açma işlevleri etrafında büyük tartışmalar çıkabilir, gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.
İlgili >> Apple Patent Başvurusu [PDF]