Kablosuz şarj şirketi uBeam bünyesinde görev yapan ancak daha sonra şirketle yolları ayrılan bir mühendis, açtığı blogda uBeam hakkında sert ifadeler barındıran bir yazı kaleme aldı. uBeam ile kamuoyundaki imajı pek de iyi olmayan Theranos isimli sağlık teknolojisi şirketini karşılaştıran mühendis, uBeam’in teknolojisinin lanse edildiği gibi çalışmadığını ve bu nedenle şirketin tam teşekküllü tanıtım etkinliklerinden kaçındığını öne sürdü. uBeam’in kısa mesafede limitli de olsa şarj yeteneğine sahip olduğunu söyleyen mühendis, temel fizik yasalarının şirketin daha kapsamlı tanıtım yapmasına engel olduğunu belirtti.
Bu gizemli mühendisin kimliğine ulaşmaya çalışan The Verge sitesi editörlerinden Ben Popper ise LinkedIn’deki araştırmaları sırasında ilginç bir veriye ulaştı. Popper, geçtiğimiz dört aylık süre içinde daha önce uBeam’de çalışmış ve kablosuz şarj ile ultrason teknolojisi üzerinde uzmanlaşmış iki mühendisin Apple’a katıldığını ortaya çıkardı. Herkese açık olan LinkedIn verileri ise Apple’ın son iki yıllık süreçte 12’den fazla kablosuz şarj uzmanını işe aldığını gösteriyor.
Apple’ın 2017 itibarıyla iPhone’a kablosuz şarj özelliği eklemeyi planladığına dair haberler bu yılın içinde gündeme gelmişti. Bloomberg tarafından yayınlanan haberde şirketin şarj matından daha farklı bir yolla kablosuz şarj özelliği sunmayı istediği ve cihazı daha özgür bırakacak bir çözüm üzerinde çalıştığı belirtilmişti. Bloomberg’in kaynakları, Apple’ın kullanıcı odada elinde telefonla dolaşırken telefonun şarj edilmesini mümkün kılacak bir çözüm peşinde olduğunu belirtmişti.
Apple kablosuz şarj vizyonu konusunda uBeam’in vadettiği teknolojiye oldukça yakın bir yerde duruyor. Ancak Bloomberg’in haberinde Cupertino merkezli şirketin ilgili patent başvurularını 2010’dan önce yaptığı da belirtiliyor. Patent başvurusunda bilgisayar, çeşitli mobil cihazlar için bir tür şarj merkezi işlevi görüyor. Apple özelliğin yaklaşık 1 metrelik mesafede yakın saha manyetik direnci isimli bir teknolojinin yardımıyla çalışmasını öngörüyor. uBeam tarafından geliştirilen teknolojide ise ultrason dalgaları ön plana çıkıyor.
Ossia ve Energous adını taşıyan iki şirket de benzer teknolojiler üzerinde çalışma yapıyor. Ancak her iki şirket de, şu an için geliştirdikleri teknolojileri tam anlamıyla test etmiş veya ticari bir ürüne yerleştirmiş değil. Ossia’nın patentinde mikrodalgalar ile enerjiyi kablosuz olarak iletme üstüne odaklanılırken, Energous radyo frekanslarının kullanılabileceğini savunuyor.
Apple kablosuz şarj uzmanlarını işe alışı konusunda şu an için bir açıklama yapmış değil. Ancak şirketin söz konusu teknolojiyi farklı açılardan değerlendirmesi kulağa pek garip gelmiyor. 13 yıldır ilk kez iPhone satışlarında yıllık bazda düşüş yaşayan Apple’ın yeni nesil iPhone’a fark yaratacak özellikler yerleştirmeyi istediği uzun süredir konuşuluyor.