Apple’ın Çin’de uzun süredir uğraştığı ticari marka anlaşmazlığı nihayet bir çözüme kavuştu. Ancak ortaya çıkan sonucun Cupertino merkezli şirketi memnun edecek cinsten olduğunu söylemek hiç mümkün değil. Pekin merkezli Xintong Tiandi Technology isimli şirketle iPhone markasının ticari kullanımı üzerine girdiği hukuk mücadelesini kaybeden Apple, markayı “iPHONE” şeklinde kullanarak el çantası ve cep telefonu kılıfı gibi aksesuarlar üreten şirketle paylaşmak zorunda kalacak.
Apple iPhone markasının ticari kullanımı üzerine Çin’de 2012 itibarıyla çeşitli sıkıntılar yaşamaya başladı. Şirket, bu dönemden itibaren markanın yürütücü haklarına sahip olmak için çalışırken, hem Çin’in ticari marka tescil ofisi hem de Pekin’de bulunan bir alt mahkeme Apple’ın taleplerini reddetmişti. Apple, Pekin’deki alt mahkemenin kararına 31 Mart itibarıyla yüksek mahkemede itiraz etmişti. Ancak yüksek mahkeme de Xintong Tiandi’nin iPHONE markasını kullanabileceği yönünde bir karar aldı.
Apple, “iPHONE” ticari markasının haklarını almak için Çin’deki ilk başvurusunu 2002’de yapmıştı. Ancak söz konusu başvurunun “Sınıf 9: Bilimsel ve Elektrikli Araçlar” kategorisinde onaylanması 2013’ü bulmuştu. Apple, orijinal iPhone’u ABD’de 2007 yılında piyasaya sürmüştü. Xintong Tiandi de 2007’de iPHONE markasının ticari hakları için başvuruda bulundu. Çinli şirketin başvurusu 2010’da “Sınıf 18: Deri ürünler” kategorisi altında onaylandı.
Xintong Tiandi’nin ticari markasını hükümsüz kılmayı reddeden Çinli yetkililer, Xintong Tiandi’nin başvurusunu sunduğu dönemde Apple’ın iPhone’unun ülkede belirgin olmadığını iddia etmişti. iPhone’un resmi olarak Çin pazarına girişi 2009’da gerçekleştiği için Cupertino merkezli şirket bu konuda Çinli yetkililerin iddialarını yalanlayacak somut argümanlar sunamamıştı.
Mahkemenin aldığı karar, Xintong Tiandi’yi, doğal olarak, mutlu etmiş gibi gözüküyor. Şirketten yapılan açıklamada, “iphone” markasını ileriye taşımak için Apple ile birlikte çalışmaya yönelik arzu dile getirildi. Apple cephesinden ise şimdilik konuya dair bir açıklama gelmedi.
Apple, Çin’de daha önce de benzer sorunlarla karşı karşıya kalmıştı. Cupertino merkezli şirket, 2012’de iPad markasının ticari haklarına sahip olabilmek için Shenzhen merkezli bir teknoloji şirketine 60 milyon dolar ödemişti. Apple, haberler uygulamasının ülkedeki erişimini de Çinli yetkililerin şimşeklerini üzerine çekmemek adına kendi eliyle engellemişti.
Çin, Apple için yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen önemli bir pazar olmayı sürdürüyor. Geride kalan çeyrekte Çin anakarasındaki satışlar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 oranında azalsa da, Apple CEO’su Tim Cook iyimser tavrını sürdürüyor.