Apple, FBI ile yaşadığı iPhone şifreleme tartışmasında kararı mahkemelerin değil, ABD Kongresi’nin vermesini istiyor. Associated Press’in haberine göre; Cupertino merkezli şirket, San Bernardino katliamının suçlularından birine ait iPhone’un kilidinin kaldırılması konusundaki kararın Kongre tarafından verilmesi için gerekli girişimleri gerçekleştiriyor.
Apple iPhone şifreleme vakasında kararın mahkemeler yerine Kongre’de verilmesini istemekle kendisi adına mantıklı bir hamle yapmış oluyor. Şirketin ABD Kongresi üzerindeki etki kurmasının mahkemeyi etkilemesinden daha kolay olacağı belirtilirken, şirketin 2015’te Kongre nezdindeki lobi faaliyetleri için 5 milyon dolar harcadığı bilgisi de bu ihtimali kuvvetlendiriyor. Apple’ın avukatlarından Theodore J. Boutrous Jr., FBI’ın da bilinçli olarak Kongre’nin etrafından dolaşmaya çalıştığını belirtirken, kurumun şifrelemenin meşruluğu konusunda Kongre’den karar çıkarma girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığını hatırlatıyor.
Apple’ın stratejisinin riskten arındırılmış olduğunu söylemek ise mümkün değil. ABD Kongresi’nin tüm elektronik cihaz üreticilerini yasal kurumlar için “arka kapı” açmak zorunda bırakacak bir karar alması da ihtimaller arasında yer alıyor. Konuyu yakından takip eden uzmanlara göre, FBI’ın San Bernardino kavgasını kamuoyunun gündemine taşımasında kendisine tüm şirketlerde “arka kapı” açacak bir karar çıkartma isteği önemli rol oynuyor.
Apple’ın süreci Kongre’ye taşıma çabalarını değerlendiren Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise karmaşık süreçleri Kongre’ye havale etmenin her zaman hızlı sonuçlar vermeyebileceğini hatırlattı.