ManşetlerTeknoloji

Apple kendi 5G modemini ilk kez iPhone SE 4’te kullanabilir

apple wi-fi iphone se 4

Apple, iPhone SE 4 ile 2022’den bu yana ilk kez iPhone SE modelini güncelleyerek piyasaya sürmeye hazırlanıyor. 9to5Mac’in haberine göre, bu yeni model, Apple’ın kendi geliştirdiği 5G modemini kullanacağı ilk cihaz olacak.

Şirket, 2019 yılında Intel’in akıllı telefon modem biriminin büyük kısmını 1 milyar dolara satın almış ve o zamandan bu yana kendi modemlerini üretmek için çalışmalarını hızlandırmıştı. Ancak Apple, henüz kendi geliştirdiği modemleri kullanan bir cihazı piyasaya sürmedi.

Apple ve Qualcomm’un ilişkisi yıllar içinde oldukça karmaşık bir hal aldı. 2017 yılında Qualcomm, Apple’a dava açarak şirketi, telefonların hızlı internete bağlanmasını sağlayan patentlerin yanı sıra, batarya verimliliği, grafik işleme ve uygulamaların veri indirme hızlarıyla ilgili patentleri ihlal etmekle suçladı. Taraflar, Apple’ın Qualcomm’a telif hakkı ödemeyi kabul ettiği ve altı yıllık bir lisans anlaşması imzaladığı bir anlaşmayla uzlaşmaya vardı. Ayrıca, birkaç yıllık kablosuz yonga seti tedarik anlaşması da yapıldı.

Şu anda Apple, cihazlarında Qualcomm tarafından üretilen 5G modemleri kullanmaya devam ediyor. Qualcomm, geçen yıl yaptığı bir açıklamada, 2026 yılına kadar Apple’a modem tedarik etmeye devam edeceğini duyurdu. Apple’ın, kendi geliştirdiği modemi önce tek bir iPhone modeliyle test etmek ve ardından bu teknolojiyi daha fazla cihaza entegre etmek istemesi muhtemel görünüyor.

Apple iPhone SE 4 lansmanını 2025’in ilkbaharında yapabilir

9to5Mac’e göre, iPhone SE 4, tasarım olarak iPhone 14’e benzeyecek ve 8 GB RAM’e sahip A18 çipi ile çalışacak. Bu sayede bazı Apple Yapay Zeka özelliklerini barındırabilecek. Ayrıca, önceki SE modellerinde bulunan ana ekran düğmesi bu modelde yer almayacak ve cihaz Face ID özelliğine sahip olacak. iPhone SE 4’ün, iPhone 15’te bulunan 48 MP geniş açılı kamera ve 12 MP ön kamera ile donatılacağı bildiriliyor. Yeni modelin, muhtemelen 2025 yılının bahar aylarında tanıtılması bekleniyor.