Teknoloji

Apple iPhone Parçalarına Aktivasyon Kilidi getiriyor

apple iphone

Bu yılın başlarında Apple, onarım politikalarında bazı değişiklikler yapacağını duyurdu. Genel olarak şirket, kullanıcıların iPhone’larını orijinal ve kullanılmış parçalarla daha kolay tamir edebilmesine olanak tanıdı. Ancak aynı zamanda Apple, iPhone parçalarına da Aktivasyon Kilidi getireceğini açıkladı. Bu yeni özellik, iOS 18 ile birlikte devreye girdi.

BetaProfiles tarafından bildirildiği üzere, geliştiricilere ve halka açık beta test kullanıcılarına sunulan iOS 18’in RC (Release Candidate) sürümü, iPhone parçaları için Aktivasyon Kilidi’ni etkinleştiriyor. Daha önce Apple’ın açıkladığı gibi, bu özellik iPhone’unuzu yalnızca Apple hesabınıza bağlamakla kalmıyor, aynı zamanda pil, kamera ve ekran gibi bileşenleri de seri numaraları üzerinden Apple hesabınıza bağlıyor.

Apple’ın hedefi, çalıntı iPhone parçalarının satıldığı piyasanın önüne geçmek. iPhone’lar Aktivasyon Kilidi ile korunuyor, ancak çalınan cihazlar genellikle parçaları için satılıyor ve bu parçalar hâlâ oldukça değerli. Şimdi ise iPhone, kullanılmış bir parça tespit ettiğinde, orijinal cihazın sahibine ait Apple hesabı parolasını talep edecek.

Söz konusu değişiklik nisan ayında şu ifadelerle açıklanmıştı: “Apple, müşterilerin ve kolluk kuvvetlerinin talepleri doğrultusunda Aktivasyon Kilidi özelliğini iPhone parçalarına da genişletecek. Bu özellik, çalınan iPhone’ların parçalara ayrılarak satılmasını engellemek için tasarlandı. Eğer onarım altındaki bir cihaz, Aktivasyon Kilidi veya Kayıp Modu etkinleştirilmiş başka bir cihazdan elde edilen bir parçayı algılarsa, o parçanın kalibrasyon yetenekleri kısıtlanacak.”

Bazı kullanıcılar, iOS 18.0 RC sürümünde iPhone’lar arasında parça değişimi yapmayı denedi ve gerçekten de cihaz, kullanılan parçanın kilidini açmak ve doğrulamak için Apple hesabı parolasını talep etti.

Elbette, Apple’ın güvenlik sistemlerini aşmaya çalışanlar her zaman olacaktır, ancak şirketin iPhone hırsızlıklarını caydırmaya yönelik yeni yollar bulması sevindirici.

Apple yeni önlemini iPhone XR ve daha yeni modeller için sunuyor

iOS 18, 16 Eylül Pazartesi günü genel kullanıma sunulacak. Bu sürüm iPhone XR ve daha yeni modelleri destekleyecek. Şunu da belirtmekte fayda var: Parçalar için Aktivasyon Kilidi şimdilik yalnızca iPhone’lar için geçerli olacak ve iPadOS 18 ile gelen iPad’lerde bu özellik çalışmayacak.