iPhone OS 3.0’ın tanıtılması daha dün gibi… O gün de gelişmeleri canlı yayınla sizlere aktarmıştık. Yaklaşık bir sene sonra iPhone işletim sistemindeki büyük değişikliklerle Apple yeniden karşımıza çıktı. iPhone OS 4.0, iPhone, iPod touch ve iPad’e yeni özellikler kazandıracak.
Ne yazık ki, iPhone OS 4.0’ın bazı nimetlerinden iPhone 3G, iPhone 2G ve eski iPod touch modelleri yararlanamayacak. Bunların en önemlisi multitasking, yani arkaplanda uygulama çalıştırabilme imkânı… Apple bu işi ilk yapanlardan olmasa da “en iyi” şekilde yapmak konusunda iddialı. Uygulamalar arasında geçiş ana ekran tuşuna iki kez basılmasıyla birlikte aktifleştiriliyor. Ekranın alt kısmında o an çalışmakta olan uygulamalar görünüyor. Apple multitasking işlevinin pil ömrünü ve ön planda çalışan uygulamanın hızını etkilemediğini söylüyor. Az önce bahsettiğimiz gibi multitasking işlevi 3GS ve yeni iPod touch’tan daha eski cihazlarda çalışmayacak. Multitasking dışında Oyun Merkezi, geliştirilmiş e-posta gibi yenilikler var. Multitasking dışındaki yenilikler için sizi yazının devamına davet ediyoruz.
– Multitasking
– Yazım kontrolü
– Bluetooth klavye desteği
– Ana ekranda kullanıcı tanımlı duvarkağıdı
– Fotoğraf çekerken olduğu gibi video çekerken de dokunarak odaklama, kamera için 5x dijital zoom
– Çalma listesi oluşturma
– Uygulamalar için klasörler
– Geliştirilmiş E-Posta uygulaması: Farklı e-posta hesaplarını aynı kutuya toplamak, posta kutuları arasında hızlıca geçiş yapmak, birden fazla Exchange hesabı tanımlamak mümkün. Konuya göre mesajlar ve uygulama içi posta eki görüntüleme de yenilikler arasında.
– iBooks, iPad’de olduğu gibi daha küçük ekranda iPhone’da da çalışacak.
– Game Center, Xbox Live gibi bir ortam… iPhone oyunları için çalışacak. Elde edilen başarıları, puan tablolarını paylaşmak mümkün olacak.
Uygulama geliştiricileri bugünden itibaren iPhone OS 4.0 SDK’sına erişme imkanı bulacaklar. Burada da yeni sunulan olanaklar bulunuyor:
– 1500 yeni API.
– Kameraya tam erişim.
– Tarih ve adres için “veri algılayıcıları”
– Arkaplanda müzik (Pandora gibi)
– Arkaplanda VoIP (Skype gibi)
– Arkaplanda konum bilgisi, GPS yol yardımı, düşük güç tüketimi için hücresel baz istasyonu destekli konum belirleme
– Yerel bildirimler. Push bildirimleri mantığında, ancak bildirimler push bildirim sunucusuna ihtiyaç olmadan doğrudan uygulama üzerinden gönderiliyor.
– Hızlı uygulama geçişleri. Uygulamanın durumu kaydediliyor ve daha sonra bıraktığınız yerden devam ediliyor, üstelik bellekte yer işgâl edilmeden.
– iAd. Apple bu işin “ücretsiz uygulamaları ücretsiz tutmak için” kurulduğunu söylüyor. Reklamlar uygulama içinde gösteriliyor. Ayrıca tam ekranda interaktif uygulamalar ve HTML5 video göstermek mümkün. Gelir paylaşmıysa 60 / 40 oranında yapılacak.
Resim – gdgt