ABD’nin Kaliforniya eyaletinin San Bernardino şehrinde 2 Aralık tarihinde meydana gelen olayda bir saldırgan silahla 14 kişinin ölümüne neden olmuştu. Olay sonrasında saldırganın iPhone’una resmi birimlerce el konulmuştu, ancak bu iPhone’da kilit vardı.
Olaydan bu yana FBI, bu cihazın şifresini kırmayı başaramadı. İş en sonunda mahkemeye dayandı ve bir Amerikan mahkemesi Apple’a, FBI’a bu konuda destek vermesi yönünde emir veren bir karara imza attı.
NBC News’in haberine göre, olayın merkezinde yer alan cihaz iPhone 5c. Apple’ın söylediğine göre, iOS 8 ve sonrası sürümlerde kilitlenmiş bir telefonda parola ekranını atlamak için kullanılacak alternatif yöntem bulunmuyor. Bu nedenle FBI da saldırganın telefonundaki kilidi kaldırıp içeriklere erişmekte çok zorlanıyor, şimdiye kadar başarılı olamıyor.
Apple, çıkan mahkeme kararıyla ilgili olarak web sitesinde uzun bir mektup yayınladı. Tüketicilerin verilerini güvende tutmak için şifreleme ihtiyacının altını çizen Apple, FBI’a arka kapılı bir iOS versiyonu oluşturmak için yardım etmeyeceğini söyledi. Şirket hakimin verdiği karara ve FBI’ın taleplerine, Amerikan demokrasisine duyulan derin saygı ve ülkeye duyulan büyük sevgiyle birlikte itiraz etmeye hazırlanıyor. Ayrıca şirket bunu yaparken arkasında EFF’in, yani Elektronik Sınır Kuruluşunun da desteğini bulacak. Apple’ın söz konusu mahkeme kararına itiraz için beş günü bulunuyor.
Bu arada New York’ta meydana gelen ayrı bir olayla ilgili olarak da Apple, bir iPhone’un kilidinin polisin talebi doğrultusunda açılmasıyla ilgili olarak karar bekliyor. Devlet yetkilileri soruşturmalarda telefonlarda bulunan kilit mekanizmalarının önlerinde engel oluşturduğunu öne sürüyor. Tartışmanın diğer tarafına bulunan teknoloji şirketleri, gizlilik taraftarları ve normal kullanıcılar da herhangi bir arka kapının açılmasının büyük bir riski beraberinde getireceğini öne sürüyor.