Apple ve FBI arasındaki şifreleme ve “arka kapıdan erişim” tartışmaları, son zamanlarda sıklıkla gündeme geliyor. Gelen haberlere göre; Cupertino merkezli şirket, FBI’a yardımcı olmasını sağlayacak açığı kapatmak için oldukça sıkı çalışıyor. Apple iPhone güvenliğini artırmaya yönelik isteğini, geçtiğimiz hafta medyaya açıklamıştı. The New York Times’ta yer alan haberde ise Apple’ın iPhone’lara dışarıdan erişimi zorlaştırma konusundaki çalışmalarına FBI ile yaşadığı krizden, hatta krizi doğuran San Bernardino katliamından önce başladığı belirtiliyor.
Problemin temelinde, Apple’a iPhone’ları yeni işletim sistemi sürümüne kullanıcının geçiş kodunu girme gereksinimi olmadan yükseltme imkanı sağlayan ve şirketin bir sorun çözüm aracı olarak kullandığı aygıt yazılımı bulunuyor. Apple’ın bozuk cihazları tamirini kolaylaştıran bu özellik, FBI’ın şirketten San Bernardino katliamı zanlılarından Syed Farook’un iPhone 5c’i için alternatif bir iOS versiyonu geliştirmesine yönelik talepte bulunmasını sağlıyor. FBI tarafından sunulan istekler çerçevesinde oluşturulabilecek özel yazılım, standart güvenlik önlemlerini devredışı bırakarak FBI’ın Farook’un telefonundaki bilgilere çok daha kolay ulaşmasını sağlayabilir.
Uzmanlar, Apple’ın söz konusu sorun çözüm aracından kurtulmasının çok zor olmadığını düşünüyor. Çözüm aracının devredışı kalmasıyla birlikte iPhone’ların, Apple’ın tam desteği olsa bile, kırılmasının neredeyse imkansız hâle geleceği düşünülüyor. Bunun yeni hukuki tartışmaları da beraberinde getireceğini tahmin etmek ise pek zor değil.
Apple, FBI için iPhone’da bir “arka kapı” açtığı takdirde diğer devletlerin de benzer erişim taleplerinde bulunmasından endişe duyuyor. Şirkete göre, bu kapının açılması dünya genelindeki Apple kullanıcılarının güvenliğini tehlikeye atabilir ve markaya zarar verebilir. Mahkeme kayıtları, ABD’nin 13 ayrı davada daha Apple’dan benzer erişim taleplerinde bulunduğunu gösterse de, Cupertino merkezli şirketten şimdilik bu konuya ilişkin bir açıklama gelmedi.