Teknoloji

Apple, iPhone 17 Pro modellerini 2 nm çiple sunmayı planlıyor

apple iphone 16 pro

Apple 2025 yılında iPhone 17 Pro modelleriyle birlikte 2 nm çiplerini piyasaya sürecek. Son haberlere göre, bu çipler TSMC tarafından üretilecek, ancak Tayvanlı çip üreticisi üretimle ilgili sorunlar yaşıyor.

Cupertino merkezli şirket, TSMC’nin tüm 2 nm kapasitesini rezerve etti. Ancak yeni işlem teknolojisinin düşük verim oranı nedeniyle bu çipler yalnızca iPhone 17 Pro ve iPhone 17 Pro Max modellerinde kullanılacak.

Tayvan’dan gelen bilgilere göre, TSMC yeni ürünü tanıttı, ancak çipin akıllı telefonlara takılmaya hazır hale getirilmesi için diğer tedarikçilerin yardımına ihtiyaç duyuyor. Tedarikçilerin, çipin paketlenmesi için malzeme, ekipman, silikon zekası (IP) ve elektronik tasarım otomasyonu (EDA) sağlamaları gerekiyor. Bu süreç, Chou Haber Ajansı’na göre, adeta bir “grup mücadelesi” rekabetine dönüştü.

TSMC Apple dışında Nvidia için de 2 nm çip üretecek

2 nm üretim hattı, TSMC’nin Baoshan tesisinde kuruldu ve planlanandan üç ay önce, 2024’ün üçüncü çeyreğinde deneme üretimine başlanacak. Şirketin, N2 işlem teknolojisini Apple ve Nvidia’ya sağlayacağı ve bu durumun, TSMC’yi Samsung ve Intel gibi rakiplerinin önünde tutacağı tahmin ediliyor. TSMC’nin 2 nm çipleri, sektörde önemli bir sıçrama yapacak ve bu çipler yüksek performanslı mobil cihazların üretiminde büyük bir rol oynayacak.