Teknoloji

Apple, iPad kullanıcılarının alternatif uygulama mağazalarına erişimini açıyor

ipad

Avrupa Birliği’nin Dijital Pazarlar Yasası (DMA) kapsamında Apple, iPad kullanıcılarına alternatif uygulama mağazalarından uygulama indirme olanağı sağlayacak. iPad kullanıcıları, iPadOS 18’in 16 Eylül’de dağıtıma sunulmasıyla birlikte Apple’ın kendi App Store’u dışındaki platformlardan uygulama indirebilecek. Bu değişiklik, iPadOS işletim sisteminin geçtiğimiz nisan ayında AB tarafından “çekirdek platform hizmeti” olarak tanımlanmasının ardından zorunlu hale geldi. Aynı düzenlemeler, bu yılın başlarında iPhone kullanıcılarına da üçüncü parti uygulama mağazalarına erişim imkanı tanımıştı.

iPad kullanıcıları için gelecek bu yeni dönem, halihazırda iPhone kullanıcıları için piyasaya sürülen Setapp Mobile, AltStore PAL ve Epic Games Store gibi üçüncü parti uygulama mağazalarının desteğiyle genişleyecek. Özellikle Fortnite hayranları için heyecan verici bir gelişme, zira oyun artık iPad’in geniş ekranında oynanabilecek. Epic Games Store, yıl içinde iPad desteği sunacağını şimdiden duyurdu.

AB’nin Dijital Pazarlar Yasası’nın etkileri

Apple, Avrupa Birliği’nin düzenlemelerine uyum sağlamak amacıyla iPadOS işletim sisteminde çeşitli değişiklikler yapmak zorunda kaldı. Bu düzenlemeler, AB’deki kullanıcılara Apple App Store dışında farklı platformlardan uygulama indirme, önceden yüklü iPad uygulamalarını kaldırma ve varsayılan uygulamalarını (örneğin internet tarayıcısı gibi) seçme hakkı tanıyor. Ayrıca, tıpkı iOS işletim sisteminde olduğu gibi, iPadOS de WebKit dışındaki tarayıcı motorlarını kullanan uygulamalara açılıyor. Ancak, şu ana kadar Google gibi büyük teknoloji şirketlerinin bu fırsattan faydalandığını görmedik.

Apple başlangıçta iPadOS’in DMA düzenlemeleri kapsamına girecek yeterli kullanıcı sayısına ulaşmadığını savundu. Buna rağmen, AB Rekabet Komiseri Margrethe Vestager, iPad’in “birçok şirketin müşterilerine ulaşmak için güvendiği önemli bir kapı” olarak değerlendirildiğini belirtti. Bu açıklama, Apple’ın itirazlarına rağmen AB düzenlemelerine uyum sağlamak zorunda kaldığını ortaya koyuyor.