Uzun süredir merakla beklenen beşinci nesil iPad, ”iPad Air” adıyla nihayet tanıtıldı. Yeni bir tasarım kullanan Apple, kullandığı donanımda da iPad 4’e göre bazı değişiklikler yaptı. Biz de iPad Air ve iPad 4 arasındaki benzerlikleri ve farkları meraklıları için sıraladık.
Tasarım
Dedikodular Apple’ın yeni iPad’in tasarımında iPad mini’ye ait bazı ögeleri kullanacağı yönündeydi. Bu dedikoduları doğrulayan iPad Air, iPad mini’yi hatırlatan kavisli bir tasarımla ortaya çıktı. Hoparlörler iPad mini’de olduğu gibi Lightning portunun iki yanına taşınırken, Apple yeni modelinde çift hoparlörü tercih etti.
Ancak tasarım kısmındaki değişiklikler bunlarla sınırlı değil. iPad 4’e kıyasla daha hafif olan iPad Air, aynı zamanda selefine göre yüzde 20 daha ince bir kasaya sahip. Sadece Wi-Fi bağlantısına sahip iPad 4’ün 241.2 x 185.7 x 9.4 mm. boyutları ve 652 gram ağırlığna iPad Air’deki muadili 240 x 169.5 x 7.5 mm.’lik boyutları ve 469 gram ağırlığıyla karşılık veriyor. Apple’ın ilk olarak geçtiğimiz ay tanıttığı iPhone 5s’te kullandığı parmak izi tarayıcısı Touch ID’yi beşinci nesil iPad’e de yerleştirmesi beklense de, bu beklenti gerçeğe dönüşmedi.
Ekran
Dördüncü nesil iPad 9.7 inç, 2048 x 1536 piksel çözünürlüğünde, arkadan LED aydınlatmalı bir Retina ekran barındırıyor. Şaşırtıcı olmayan biçimde iPad Air de Retina ekranla geliyor ve selefinin sağladığı ekran çözünürlüğü ve yoğunluğu değerlerini koruyor. Ekran konusunda değişen ise, Apple’ın iPad Air’de ekranın etrafını çevreleyen çerçeveti yüzde 43 oranında inceltmesi. Ekranın görüntüleme alanını artıran bu düzenleme de ilk olarak iPad mini’de kullanılmıştı.
Kamera
Dedikoduların aksine, Apple iPad Air’de iPad 4 ile aynı kamerayı kullanıyor. Şirketin yeni iPad’de 8 megapiksellik bir arka kamera kullanacağı iddiaları tanıtım öncesinde sıklıkla gündeme gelmişti. iPad Air’in ön kamerası da, tıpkı iPad 4’ünkü gibi, 1.2 megapiksel. Ancak şirket tarafından yapılan açıklamada iPad Air’in ön kamerasının düşük ışık koşullarında daha iyi sonuçlar verdiği belirtildi.
f/2.4 diyafram açıklığına sahip olan iPad Air’in arka kamerası selefinin HD video kayıt, otomatik odaklama, yüz tanıma ve panorama özelliklerini de koruyor.
Performans
iPad 4’ün 10 saat boyunca Wi-Fi üzerinden web’de gezinme, video izleme ve müzik dinleme keyfi vadeden yerleşik lityum polimer pili iPad Air’de de kullanılmış. Pil ömrünün artmaması hayal kırıklığı yaratacak cinsten bir gelişme olarak nitelense de, grafik performansı ve Wi-Fi hızındaki artışa rağmen aynı ömrün muhafaza edilmesine dikkat çekiliyor.
iPad Air’in işlemci ve grafik performansının iPad 4’ten iki kat hızlı olduğunu belirten Apple, iPad ailesinin en yeni üyesinin ilk iPad’den 8 kat daha hızlı olduğuna dikkat çekiyor. Tıpkı iPad 4 gibi, iPad Air de 16, 32, 64 ve 128 GB’lık dahili hafıza seçenekleriyle raflardaki yerini alacak.
İşlemci
Apple tahminler doğrultusunda hareket ederek beşinci nesil iPad’de yeni bir işlemci kullandı. iPad 4’ün A6X işlemcisi iPad Air’de yerini iPhone 5s ile görücüye çıkan A7 işlemciye bıraktı. Şirket iOS 7’nin tasarım diline uygun olarak 64-bit mimarisine sahip olan A7 işlemcisiyle birlikte Kamera uygulamasının ciddi ölçüde hızlanacağına dikkat çekti.
Renk seçenekleri
Renk konusunda kısmen de olsa iPhone 5s’i takip eden iPad Air, uzay grisi-siyah ve gümüş-beyaz renk seçenekleriyle raflardaki yerini alacak. iPad 4’te kullanılan renkler Apple tarafından siyah ve beyaz olarak tanımlanmıştı.
Sonuç
Tasarım ve donanım açısından çeşitli değişiklikler barındıran yeni iPad Air için Apple ”dünyanın en hafif tam boy tableti” tanımlamasını kullanıyor. iPad Air’i tercih edenler iPad 4’ten daha ince ve hafif bir tabletle karşılaşmaya ek olarak, A7 işlemcisinin varlığı sayesinde çok daha hızlı bir deneyim yaşayacak. Dördüncü nesil iPad’in yerini alacak olan iPad Air 1 Kasım itibarıyla ilk ülke grubunda satışa sunulacak.
İlgili >> Pocket-lint