Teknoloji

Apple’ın iOS’teki mesajlaşma uygulamalarını yakından ilgilendiren planı

ios 13.1 beta

Apple uygulamaların internet üzerinden telefon görüşmesi (VoIP) işlevini kullanmalarına yönelik bazı kısıtlamalar getirmeyi planlıyor. Şu anda bir mobil yazılıma arka planda çalışırken veri toplama izni veriliyor. The Information‘ın haberine göre, Apple önümüzdeki dönemde arka planda veri erişiminin sadece VoIP aramaları için kullanılmasını, başka bir amaç için yararlanılmamasını istiyor.

Değişikliğin FaceBook Messenger ve WhatsApp gibi uygulamalar üzerinde büyük etkisi olabilir. Her iki uygulama da tartışma konusu olan özel Apple geliştirici aracını kullanarak iOS kısıtlamalarının etrafından dolaşıyor. Bu sayede uygulamanın aktif olarak kullanılmasa da arka planda çeşitli işlevler çalıştırması mümkün oluyor. Örneğin WhatsApp, mevcut VoIP arama teknolojisini uçtan uca şifreleme için kullanıyor. The Information, Snapchat ve WeChat’in de sesli görüşmelerin ötesindeki amaçlar için mevcut VoIP teknolojisini kullandığına dikkat çekiyor.

Apple’ın WWDC 2019’da sessiz sedasız duyurduğu değişiklik, Apple’ın gizlilik yönünde sürekli attığı adımların bir parçasını oluşturuyor. Aynı zamanda Facebook ve onun gibi para kazanmak için veri toplayan servislere karşı yürüttüğü savaşta da bir başka darbeyi indirmiş oluyor.

Öte yandan Facebook, veri toplamak için söz konusu API’yi hiçbir zaman kullanmadığını öne sürüyor. The Information’a konuşan bir şirket temsilcisi, “Açık olmak gerekirse – veri toplamak amacıyla değil, dünya standartlarında, özel bir mesajlaşma deneyimi sunmak için PushKit VoIP API’sini kullanıyoruz.” dedi.

Apple gizlilik konusunda Facebook’a karşı aktif biçimde mücadele ediyor

Her ne olursa olsun Apple kendisini, etik bulmadığı davranışlara karşı aktif biçimde mücadele etmeyi amaçlayan ve gizliliğe birinci önceliği veren bir şirket olarak konumlandırıyor. Üstelik bunu Silikon Vadisi’ndeki rakiplerine ters düşmek uğruna yapıyor. Örneğin, iOS 13’te gelecek olan “Sign in with Apple” özelliği kullanıcılara uygulamalara ve servislere e-posta adresini açık etmeden girme imkanı veriyor. Bu, yıllardır var olan ve Facebook’un kullanıcıların giriş yaptıkları üçüncü taraf siteler üzerinden de veri toplamasına izin veren Facebook ile kullanıcı girişi butonuna da doğrudan rakip olacak.

WWDC’de Apple, cihazlarındaki kurumsal sertifikalarla ilgili kuralları da sıkılaştıracağını açıklamıştı. TechCrunch, bu yılın başlarında geçtiği bir haberde Facebook’un bu sertifikaları, aylık ödüller karşılığında kullanıcı verisini çeken VPN yazılımını dağıtmak için kullandığını öne sürmüştü. Bu, Apple’ın geliştirici şartnamesine aykırı bir durum. Apple’ın Facebook’un kurumsal uygulama programına erişimini askıya almasının ardından Facebook uygulamayı geri çekmişti.

Geliştiricilerini Apple’ın yeni kısıtlamalarını hesaba katarak VoIP API kullanımında bulunan uygulamalarını güncellemeleri için Nisan 2020’ye kadar süreleri bulunuyor.