Teknoloji

Apple iOS 18.1 ile NFC erişimini üçüncü taraf geliştiricilere açıyor

apple ios 18.1

Apple iOS 18.1 ile NFC erişimini üçüncü taraf geliştiricilere açacağını duyurdu. Böylelikle üçüncü taraf uygulamalarda da temassız işlem sistemlerinin yerleştirilmesi mümkün olacak. Apple’ın bu açılımı sadece Avrupa Birliği’nde gerçekleştirmesi beklense de, şirket küresel ölçekte bir açılımı tercih etti.

Bu hamle, Apple’ın geçen ay Avrupa Komisyonu ile AB düzenlemelerine uymak için yaptığı “yasal olarak bağlayıcı” anlaşmanın ardından geldi. Söz konusu anlaşma, Apple’ın rakip mobil cüzdan geliştiricilerinin iPhone’un temel ödeme teknolojisine erişimini kısıtlamaktan sorumlu olduğuna karar veren Avrupa Komisyonu’nun dört yıllık soruşturmasının ardından gerçekleşti.

iOS 18.1 yayınlandığında geliştiriciler, Apple Pay’in de kullandığı iPhone’un Güvenli Öğesi’ni kullanarak temassız ödemeler (ve diğer işlemler) sunabilecek. Güvenli Öğe, şifreleme ve biyometrik verileri işleyen Secure Enclave aracılığıyla erişilen hassas bilgileri depolamak için tasarlanmış özel bir çip şeklinde tanımlanabilir.

NFC dokunarak ödeme sistemlerine ek olarak, dijital araba anahtarları, toplu taşıma kartları, uyumlu ev kilitleri, otel anahtarları, öğrenci kimlikleri, etkinlik biletleri ve perakende sadakat ve ödül kartları gibi işlevlerin yönetiminde de kullanılıyor. Apple, resmi kimliklerin de “gelecekte destekleneceğini” söylüyor.

Geliştiriciler NFC uygulamalarını yayına aldıktan sonra, güvenli donanımı, uygulamayı doğrudan açarak veya üçüncü taraf yazılımını iOS ayarlarında varsayılan temassız uygulama olarak ayarlayarak kullanmak mümkün olacak. İkincisini yaptıktan sonra, yan düğmeye çift tıklamak (Apple Pay’de olduğu gibi) işlemin gerçekleştirilmesini sağlayacak.

API ilk etapta ABD ve AB bölgelerinin yanı sıra Avustralya, Brezilya, Kanada, Japonya ve Yeni Zelanda’da da kullanıma sunulacak.

Geliştiriciler, Apple ile ticari bir anlaşma yapmak zorunda

Katılmak için geliştiricilerin “şirket ile ticari bir anlaşmaya girmeleri”, NFC ve Secure Enclave haklarını talep etmeleri ve “ilgili ücretleri ödemeleri” gerekecek. Elbette, Apple Pay ve Apple Wallet, rakip sistemler şirketin yazılımına davet edilse bile kullanılabilir olmaya devam edecek.