Apple’ın yeni iOS 10 yazılımı, MIT Technology Review tarafından işletim sisteminin merkezindeki çekirdeğin şifrelenmemiş olduğuna dair haberin yayınlanması nedeniyle çıkışından kısa bir süre sonra yeniden manşetlere oturmuştu.
Bu durum, Apple gibi kullanıcı gizliliğine büyük önem verdiğini sürekli dile getiren bir şirket için büyük bir yanlış adım olarak nitelendirilmişti. iMessage gibi uçtan uca şifrelemenin sunulduğu çeşitli özelliklerin bulunduğu bir işletim sisteminin genelinin nasıl açık bırakılmış olabileceği sorusu sorulmaya başlanmıştı. Görünüşe göre, bu durum Apple tarafından bilinçli olarak gerçekleştirilmiş.
MIT Technology Review, birlikte çalıştığı uzmanlara dayanarak Apple’ın işletim sisteminin çekirdeğini daha önce yaptığı gibi şifrelemediğini dile getirmişti. Yayın organında çıkan makale, milyonlarca iPhone ve iPad’i çalıştıran kodun önemli parçalarının herkesin görebileceği şekilde apaçık bırakıldığını belirtiyordu. Yazı iki sonuca bağlanıyordu; bu ya büyük bir hataydı, ya da Apple bunu belirli bir amaç için, bilerek yapmıştı.
Apple, Loopinsight’a yaptığı açıklamada iOS 10’un çekirdeğini neden şifrelemediğine açıklık getirdi. Kernel önbelleğinin herhangi bir kullanıcı bilgisi içermediğini, bunu şifrelemeyerek işletim sisteminin performansını, güvenlikten de ödün vermeden optimize edebildiğini belirtiyor. Yani, her ne kadar kapsamlı şekilde açık tutulsa da, iOS 10’un kalbi kullanıcıya ait herhangi bir kişisel bilgi içermiyor. Açıkta duran veriler de nispeten daha az önem taşıyor. Apple’a göre, kullanıcıların gizliliği ve güvenliği açısından ortada herhangi bir sorun yok gibi görünüyor.