Teknoloji

Apple ile yapılan anlaşma HTC’ye tasarım patentlerine erişim hakkı vermiyor

Apple ile HTC arasındaki patent anlaşmazlığı geçtiğimiz ay tarafların uzlaşmasıyla son bulmuştu. 10 yıllık lisanslama anlaşması ile taraflar sorunlarını çözerken, Apple ile Samsung arasında süren davaya bakan mahkeme Samsung’un anlaşmayı incelemesine izin vermişti. Samsung’un inceleme izni almasıyla beraber anlaşma kamuoyu tarafından da erişilebilir hale geldi. Anlaşmanın genel erişime açılmadan önce yoğun bir biçimde redakte edilmiş olması dikkat çekiyor. Anlaşma kapsamındaki ürünler ve ödenen bedeller okunmaz hale getirilirken, Apple’ın tasarın patentlerinin kapsam dışında olması dikkat çekiyor.

Apple’ın donanım ve yazılım patentlerini paylaşmada bir sıkıntısı olmadığı görülürken, Apple ürünlerini ayrıcalıklı ve kendine özgü bir hale sokan unsurların kapsam dışı bırakıldığı anlaşılıyor. Apple, bu endişelerini anlaşmada yer alan anti-kopyalama hükümlerinde de açıkça belirtiyor. Şirket, kendisi açısından kopyalamanın özellik, patent ve görsel sunumun bir arada sunulduğu ”Ayırt edici Apple Kullanıcı Deneyimi”ne yönelik hareketler olduğunun altını çiziyor. Apple ve Microsoft arasındaki lisans anlaşmasında da benzer koşullar olduğu bilinse de, buradaki hükümlerin daha sert olduğu görülüyor. Örnek olarak; HTC Apple’ın ”kilidi açmak için kaydır” patentini kullanabilse de; bunun iPhone’daki gibi görünmemesini sağlamadığı takdirde kopyalama suçlamasıyla karşı karşıya kalabilir.

Anlaşmada HTC’nin Apple’a lisans bedellerini nasıl ödeyeceğine ilişkin detaylar yer alırken, Apple’ın HTC’ye yapacağı ödemelere ilişkin bilgi yer almıyor. Anlaşmanın yoğun bir biçimde redakte edilmesi emin olmayı zorlaştırsa da, Apple’ın HTC’ye ödeme yapacağına ilişkin bir ibareye rastlanmıyor.

İlgili >> Apple – HTC Lisans Anlaşması (Redakte Edilmiş)