Apple, Çin’deki iPhone satışlarının istediği seviyede olmaması nedeniyle mali yılının ilk çeyreğindeki gelir beklentisini aşağıya çekmişti. Cupertino merkezli şirket adına Çin’de işlerin planlanan şekilde gitmemesinin çok sayıda sebebi bulunuyor. ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı bu sebeplerden ilki olurken, Huawei CFO’sunun ABD tarafından çıkarılan bir arama emri sonucunda Kanada’da tutuklanması da Apple’a pek fayda sağlamamıştı. Bu tutuklamanın ardından Çin’de pek çok şirket çalışanlarını iPhone yerine ülkede üretilen bir telefonu kullanmaya teşvik etmeye başlamıştı.
Buna ek olarak, Qualcomm’un şikayeti üzerine iPhone 6s’ten başlayarak iPhone X’a kadar uzanan modellere Çin’de uygulanan ihtiyati tedbir kararı da işleri iyiden iyiye karıştırmıştı. Apple, iOS 12.1.2 güncellemesiyle Qualcomm’un yazılımının cihazlarından çıkarıldığını belirterek bu karara uymuyor.
ABD Başkanı Donald Trump‘ın Ekonomi Danışmanları Konseyi’nin başkanlığını yürüten ekonomist Kevin Hassett, yavaşlayan Çin ekonomisinden sadece Apple’ın değil, ülkede iş yapan diğer Amerikan şirketlerinin de etkilendiğini belirtti. Apple CEO’su Tim Cook’un “ABD ve Çin arasındaki gerilim Çin ekonomisinin yükünü artırıyor” sözlerine katılan Hassett, ilişkilerin normale dönmesinin hem Apple’a hem de ülkede faaliyet gösteren diğer Amerikan şirketlerine fayda sağlayacağını sözlerine ekledi. Hassett, normalleşmenin ise sağlıklı bir müzakere süreci sonunda gerçekleşebileceğinin altını çizdi.
Apple ve Çin’de faaliyet gösteren diğer Amerikan şirketlerini etkileyen ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının fitilini ABD Başkanı Donald Trump ateşlemişti. ABD’nin Çin’e karşı ticaret açığının 222.6 milyar dolara ulaşması nedeniyle bir savaşı kaybettiği hissine kapılan Trump, Çin’den ithal edilen ürünlerin gümrük vergilerini artırmıştı. Trump’ın bu kararı Çin’de üretim yapan Amerikan şirketlerini de etkilemiş ve bu şirketlerin ana vatanlarındaki satışları düşmüştü.