ManşetlerTeknoloji

Apple, 2025’te homeOS işletim sistemi ile akıllı ekranlarını tanıtmaya hazırlanıyor

apple homeos

Apple, uzun süredir beklenen akıllı ekranlarıyla birlikte 2025 yılında yeni bir işletim sistemi olan homeOS platformunu piyasaya sürmeyi planlıyor. Bloomberg’den Mark Gurman’ın haberine göre, Apple’ın bir süredir üzerinde çalıştığı HomePod benzeri ekranlı cihaz, nihayet kullanıcılarla buluşabilir. Yaklaşık bir yıl önce Apple’ın ekranlı bir HomePod cihazı geliştirdiğine dair söylentiler yayılmıştı.

Gurman, bu yaz yayımladığı raporunda da Apple’ın ekranı eğip döndürebilen robotik bir kol ile donatılmış bir masaüstü akıllı ekran üzerinde çalıştığını belirtmişti. Son haberinde ise Apple’ın iki farklı versiyon üzerinde çalıştığını ifade ediyor: Yüz yüze görüşme ve akıllı ev kontrolü gibi temel işlevler sunacak düşük maliyetli bir ekran ve robotik kola sahip, 1000 doların üzerinde bir fiyat etiketiyle gelmesi beklenen üst segment bir model.

Gurman, öncelikle daha uygun fiyatlı versiyonun 2024 yılı bitmeden piyasaya sürülebileceğini, ardından üst düzey robotik ekranın geleceğini söylüyor. Daha önce yaptığı açıklamalarda bu gelişmiş ekranın en erken 2026 yılında çıkabileceğini belirtmişti. Ancak Apple’ın ev içi yapay zeka vizyonunu deneyimlemek için pahalı modele kadar beklemek gerekmeyecek. Gurman’a göre, her iki cihazda da Apple Intelligence önemli bir rol oynayacak. Yeni homeOS işletim sisteminin ise Apple TV’nin tvOS tabanlı olacağı belirtiliyor.

Apple homeOS ile akıllı ev ekosistemini genişletecek

Apple’ın akıllı ev ekosistemini genişletme çabalarının bir parçası olarak değerlendirilen bu yeni işletim sistemi ve akıllı ekranlar, özellikle FaceTime ve akıllı ev kontrolleri gibi işlevleri tek bir cihazda birleştirecek. Şirketin bu adımı, Apple TV ve HomePod gibi ürünlerin kullanıcı deneyimini geliştirmeyi hedefliyor. Kullanıcıların evde daha fazla entegrasyon ve işlevsellik elde etmesine olanak tanıyan bu cihazlar, yapay zeka desteği ile dikkat çekecek.