Teknoloji

Apple, kendi yapay zeka destekli sohbet botunu geliştiriyor: Apple GPT

apple m4 mac

Apple, kendi yapay zeka (AI) destekli sohbet botunu oluşturuyor ve bu projeye bazı mühendisler “Apple GPT” adını veriyor. Bloomberg’in haberine göre, şirketin bu teknolojiyi halka sunma konusunda henüz somut bir planı bulunmuyor.

Bloomberg’in belirttiği gibi, sohbet botu, “Ajax” adı verilen kendi büyük dil modeli (LLM) çerçevesini kullanıyor. Bu çerçeve, Google Cloud üzerinde çalışıyor ve makine öğrenmesi araştırmalarını hızlandırmak için oluşturulan Google JAX ile inşa edildi. Konuyla yakından ilgili olan kaynaklar, Apple’ın bu projede birden fazla ekip üzerinde çalıştığını ve olası gizlilik etkilerini ele almayı içerdiğini belirtiyor.

Diğer teknoloji devleri; Meta, Microsoft ve Google, kendi generatif AI ürünlerini hızla işletmelere ve genel kullanıcı kitlesine sunarken, Apple’ın bu alanda belirgin bir yokluğu oldu. Apple, çalışanlarının ChatGPT’yi kullanmasını yasaklarken, Bloomberg, mühendislerin Ajax destekli sohbet botunu şirket dahilinde kullandığını bildiriyor. Ajax, makine öğrenmesi geliştirmesini birleştirmek için oluşturuldu.

Apple’ın AI yolculuğu: Siri’den Apple GPT’ye

Apple, generatif AI alanında oldukça sessiz kalmış olsa da, şirket uzun süre boyunca AI’yi yazılımına entegre etti. En ünlü AI sistemi Siri, teknoloji şirketleri arasında trendi başlatan sesli asistan, ancak eleştirmenler uzun süre boyunca Siri’nin hala kat etmesi gereken uzun bir yol olduğunu iddia etti. Çalışmalarını güçlendirmek için Apple, Siri ve makine öğrenmesi ekiplerini denetlemek üzere 2018’de Google’da AI ve arama başkanı olan John Giannandrea’yı işe aldı. Bloomberg’e göre, Giannandrea ve Apple’ın yazılım mühendisliği kıdemli başkan yardımcısı Craig Federighi, Apple’ın AI girişimini yönetiyor.

Good Morning America ile yapılan son bir röportajda, Tim Cook, AI teknolojisinin Apple’ın “yakından izlediği” bir şey olduğunu söylemişti. Cook, mayıs ayında düzenlenen kazanç raporu telekonferans görüşmesi sırasında AI ürünleri hakkında endişelerini de dile getirdi ve “düzeltilmesi gereken bir dizi sorun” olduğunu belirtti. Diğer şirketler, farklı LLM’leri girişimlere ve araştırmacılara sunmak üzere çalışmaya başladı. Meta, salı günü LLM LLaMA 2’nin Microsoft’un Azure platformunda erişilebilir olacağını duyurdu. Öte yandan Microsoft ise, OpenAI’nin GPT modelini Bing arama ürününde çalıştırıyor.

Apple’ın AI alanındaki planları hâlâ belirsiz olsa da, kaynaklar Bloomberg’e Apple’ın gelecek yıl AI ile ilgili önemli bir duyuru yapmayı planladığını söylüyor.