ABD’de son zamanların en çok konuşulan konularından birisi de PRISM olarak adlandırılan ve Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ile Federal Araştırma Bürosu’na (FBI) ABD vatandaşlarının mahremiyeti olarak kabul edilen verilerine erişim izni veren gözetleme programı. Aralarında Apple’ın da bulunduğu dokuz şirketin bu programa erişim izni verdiklerine dair haberlere ilk yalanlama Apple’dan geldi. Şirkette tarafından CNBC’ye yapılan açıklamada PRISM diye bir program hakkında şirketin bilgisi olmadığı ve Apple’ın sunucularında tutulan veriler için hiçbir devlet kurumuna doğrudan erişim hakkı verilmediği ifade edildi. The Verge sitesine konuşan Apple sözcüsü Steve Dowling de benzer ifadeler kullandı. Dowling Apple’ın sakladığı kullanıcı verilerine erişmek isteyen bir devlet kurumunun bunun için mahkeme kararı çıkartması gerektiğinin altını çizdi.
Apple projede adı geçenler arasında açıklama yapan tek şirket değil. Google tarafından The Washington Post’a yapılan açıklamada devletin Google’ın kullanıcı verilerine erişmek için gizli bir yolu olduğu yönündeki iddialarını reddetti. Çeşitli zamanlarda kendilerine yönelik olarak devlete arka kapıda giriş izni verme suçlamasının yöneltildiğini hatırlatan Google, bir arka kapısının olmadığının altını çizdi. Şirket The Next Web sitesine yaptığı açıklamada da benzer ifadeler kullandı.
Microsoft’tan The Verge sitesine gönderilen açıklamada şirketin kullanıcı verilerini yollaması için ortada yasal bir kararın olması gerektiği ve böyle bir işlemin asla gönüllü olarak yapılmadığı belirtildi. Açıklamada devletin daha geniş kapsamlı kullanıcı verisine erişmek için bir programı olsa bile Microsoft’un buna katılmayacağının altı çizildi. Microsoft’un bu açıklaması listede adı geçen bir diğer şirket olan Skype’ı da bağlayıcı nitelikte.
Haberler karşısında popüler sosyal ağ Facebook da sessiz kalmadı. Şirketin güvenlik sorumlusu Joe Sullivan tarafından kaleme alınan yazıda kullanıcıların gizliliğini ve verilerini korumanın Facebook açısından en önemli önceliklerden biri olduğu vurgulandı. Herhangi bir kuruma Facebook sunucularına doğrudan erişim izni verilmediği belirtilirken, veri erişimi için bir talep geldiği zaman da bunun son derece titiz bir biçimde incelendiğinin altı çizildi.
Dropbox da The Verge sitesine gönderdiği bir açıklamayla PRISM’de yer almayı kabul ettiğine yönelik iddiaları reddetti. Dropbox’ın bu programın bir parçası olmadığını söyleyen yetkililer, kullanıcılarının gizliliklerine bağlı kaldıklarının altını çizdiler. Yahoo tarafından The Verge sitesine yapılan açıklamada da benzer ifadeler kullanıldı ve şirketin projeyle bir ilişkisi olmadığı belirtildi.
İlgili >> CNBC (Twitter), The Washington Post, The Next Web, Facebook, The Verge