Apple Glass bazılarının büyük bir merakla beklediği cihazlar arasında yer alıyor. Artırılmış gerçeklik özellikli akıllı gözlükler Apple’ın iPhone’dan sonraki en büyük icadı olarak nitelendiriliyor, bu yönde iddialı tahminler yapılıyor. Önümüzdeki iki yıl içinde tanıtılmasını beklediğimiz Apple Glass ile ilgili olarak bir sürü patent görüyoruz. Bunlar söz konusu cihazın neye benzeyeceğine dair ipuçları veriyor. Yeni bir patent başvurusu da bunların arasına katılıyor.
2018 yılındaki önemli bir bilgi sızıntısı, bu cihazın 5nm tabanlı yonga set taşıyacağını işaret ediyordu. O zamanlar bu sızıntı çıktığında Apple, iPhone X cihazlarında 7nm tabanlı A11 Bionic yonga setine yer veriyordu. Şimdi iPhone 12 serisinde 5nm tabanlı A14 Bionic işlemciler çalışıyor. İşlemci mimarilerine bakarsak, Apple Glass’ın çıkışının tahmin ettiğimizden daha yakın olduğunu düşünebiliriz.
Apple, USPTO’ya (ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi) “Yerelleştirilmiş Optik Ayarlara Sahip Görüntü Sistemi” başlıklı yeni bir patent başvurusunda bulundu. Patent başlığı bize, bunun ne anlama geldiği hakkında büyük bir ipucu veriyor. “Yerelleştirilmiş Optik Ayarlamalar”, Apple Glass için kullanılan lenslerdeki değişiklikleri ifade ediyor. Buradaki temel fikir, lensin gerçek dünya görüntüsünü daha açık veya daha koyu hale getirerek ortam ışığına uyum sağlar hâle getirmesidir. Örneğin Apple patent başvurusunda, “Ayarlanabilir bir lens sistemi, farklı kullanıcıları ve/veya farklı çalışma durumlarını barındıracak şekilde dinamik olarak ayarlanabilir. Bir kullanıcının görüş alanının kısımlarını seçici olarak karartmak için ayarlanabilir ışık modülatörleri kullanılabilir.” ifadesine yer veriyor.
Patent başvurusunda “Örnek olarak, gerçek dünyadaki nesnelerle örtüşen, bilgisayar tarafından oluşturulan içeriği görüntülemek için başa takılan bir görüntüleme sistemi kullanılıyorsa, gerçek dünyadaki nesnelerin parlaklığı, görünürlüğü artırmak için seçici olarak azaltılabilir. Özellikle, uzaysal olarak adreslenebilir biçimde ayarlanabilir bir ışık modülatörü bir kullanıcının görüş alanının sağ üst köşesinde, bilgisayar tarafından üretilen içerik ile örtüşen, parlak bir gerçek dünya nesnesi ile üst üste binen karanlık bir bölge oluşturmak için kullanılabilir.” diyor Apple.
Apple’ın burada söylediği, bir “gerçek dünya nesnesinin” parlaklığının, nesneyi gözlüklerle daha görünür hale getirmek için azaltılabileceğidir. Gözlükten görülen nesnenin görünümü, gerçek dünyanın parlaklığına uyacak şekilde ayarlanır. Ve her lens bu kadar ayarlanabilir olduğunda, sol göz kutusu ve sağ göz kutusu birbirinden bağımsız olarak değiştirilebilir.
Apple Glass kullanımı gelecekte iPhone kullanımını geçebilir öngörüsü
Şu anda bir risk sermaye firması Loup Ventures için çalışan Gene Munster 2017 yılında, Apple’ın akıllı gözlüklerinin iPhone’dan daha büyük bir icat olacağını söylemişti. Bu, Munster’ın aşırı iyimser bir tahmini olarak nitelendirilmişti. Analist, Apple Glass’ın iPhone’un zaten yaptığı şeylerin çoğunu yapacağını ancak cebinizden bir cihaz çıkarmanızı gerektirmeyeceğini söylemişti. Üç yıl önce Munster, müşterilerine “10 yıl içinde iPhone’un piyasada olmasını beklediğimizi, ancak Apple Glass’ın yavaş yavaş pazarda benimsenirken bu akıllı telefonun Apple’ın işinin çok daha küçük bir parçası olacağını” söylemişti.
Google Glass, Nisan 2012’de yayınlanan ve bir Glass kullanıcısının hayatındaki normal bir günün nasıl olabileceğini gösteren bir video aracılığıyla dünyaya merhaba demişti. Videoda öne çıkan özellikler arasında iç mekan haritaları ve bir cihazı elinizde tutmadan arkadaşlarınızla ses, video ve metin yoluyla iletişim kurma yeteneği bulunuyordu.
Ne var ki, Google Glass bir bireysel tüketici olarak hiçbir zaman popüler olamadı. Kullanıcıların popüler filmlerin kaçak versiyonlarını kaydettiklerine dair korkular olduğu için sinema salonlarında kullanımları da yasaklanmıştı. Ayrıca barlar da, kullanıcıların fotoğraflarının izinsiz çekildiği konusunda endişelendikleri için onları yasakladı. Bu, Glass kullanıcılarına “cam delikler” takma adının verilmesine yol açtı. Ek olarak, 1500 dolarlık fiyatı da o zamanlar için epey yüksekti. Ancak bugünün katlanabilir telefonları ve üst sınıf akıllı telefonlarıyla kıyaslandığında fiyat çok yüksek görünmüyor. Google Glass, bireysel tüketiciler arasında popüler olamasa da, kurumsal tarafta kendisine bir yuva bulmayı başardı. Tabii ki Apple, Apple Glass için bireysel tüketicilerin hedefleyen büyük planlara sahip ve onların gözlüklerini yanlarından ayırmayacağı bir dünyayı amaçlıyor. Geçmişte ürünleri hayatımıza yerleştirme konusunda başarısını birkaç kez kanıtlayan şirket, aynısını gözlük tarafında da yapabilir ve Google’ın yapamadığı işi gerçekleştirebilir.