Apple, çalışanlarını şirket yönetimindeki cihazlar aracılığıyla izlemek ve gizlilik haklarını ihlal etmekle suçlanıyor. Semafor’un haberine göre, çalışan Amar Bhakta tarafından açılan davada, şirketin, çalışanlardan kendi cihazlarını iş amaçlı kullanmalarını teşvik ettiği ve bu cihazlar üzerinden veri topladığı öne sürülüyor.
Bhakta’nın iddialarına göre, Apple çalışanlara şirket tarafından sağlanan cihazları kullanma seçeneği sunsa da, kişisel iPhone’ların iş için kullanılmasını daha çok teşvik ediyor. Bu cihazlar, Apple’ın kendi yazılımlarıyla yönetiliyor ve şirket politikaları gereği e-postalar, fotoğraflar, videolar, notlar gibi cihazlardaki tüm veriler Apple tarafından aranabiliyor. Davada ayrıca, çalışanların kişisel iCloud hesaplarını da bu sisteme bağlamalarının zorunlu tutulduğu ve bu sayede Apple’ın çalışanların konum bilgileri gibi özel verilerine iş dışında da erişebildiği iddia ediliyor.
Dava, Apple’ın Kaliforniya yasalarını ihlal ettiğini de öne sürüyor. Şirketin çalışanlardan fiziksel, video ve elektronik gözetim yapılmasına izin veren bir politikayı kabul etmelerini şart koştuğu belirtiliyor. Bu gözetim politikası, şirket cihazlarının ve ofis ortamlarının yanı sıra, bazı durumlarda çalışanların evden çalıştıkları alanları da kapsayabiliyor.
Bu durum, ilk kez gündeme gelmiyor. 2021 yılında The Verge tarafından yayımlanan bir raporda, çalışanların kişisel hesap ve cihazlarını iş için bağlamaya zorlanmalarına yönelik veri gizliliği endişeleri dile getirilmişti. Apple, gizlilik ve ürün geliştirme süreçlerindeki yüksek düzeydeki gizliliğiyle biliniyor. Ancak yalnızca Apple değil, Google ve Amazon gibi diğer büyük teknoloji şirketleri de çalışanlarını izlemekle suçlanmıştı.
Davada yer alan ifadeye göre, “Apple ekosistemi çalışanlar için bir duvarlarla çevrili bahçe değil; bir hapishane avlusu. Görev başında ya da dışında fark etmeksizin, çalışanlar Apple’ın her şeyi gören gözü tarafından sürekli izleniyor.”
Apple iddiaları reddediyor
Bhakta, ayrıca, Apple’ın yasadışı maaş kesinti politikalarına sahip olduğunu ve çalışanların ifade özgürlüğünü baskıladığını iddia ediyor. Davada, Bhakta’nın dijital reklamcılıkla ilgili deneyimlerini paylaşmasının yasaklandığı ve LinkedIn profilinde yer alan Apple’daki iş tecrübesine dair bilgilerin kaldırılmaya zorlandığı da belirtiliyor. Geçtiğimiz ay Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu, Apple’ın çalışanları maaş eşitliği hakkında konuşmaktan men ettiğini öne sürmüştü.
Apple sözcüsü Josh Rosenstock ise The Verge’e yaptığı açıklamada, “Apple olarak, müşterilerimiz için en iyi ürün ve hizmetleri geliştirmeye odaklanıyoruz. Tüm çalışanlarımızın maaşlarını, çalışma saatlerini ve koşullarını tartışma hakkı vardır. Bu, iş ahlakı politikamızın bir parçasıdır ve her yıl tüm çalışanlara bu konuda eğitim verilir. Bu iddialara kesinlikle katılmıyoruz ve dayanaklarının olmadığını düşünüyoruz” dedi.