Apple gelecek ürünler için yeni nesil kablosuz iletişim teknolojilerini düşünüyor. iOS’in son versiyonlarının kodlarında Li-Fi teknolojisine dair referanslara rastlanıyor. Li-Fi şu anda deney aşamasında olan, ışık üzerinden veri iletimini sağlamayı hedefleyen yüksek hızlı kablosuz ağ protokolü olarak biliniyor. Li-Fi’nin uzun vadede Wi-Fi’nin yerini alması bekleniyor.
iOS 9.1’den başlayarak, işletim sisteminin kütüphane önbellek dosyasında diğer yazılım ve yazılım yetenek açıklamalarıyla birlikte “LiFiCapability” şeklinde bir tanım da bulunuyor. Değişiklik ilk olarak Chase Fromm adlı Twitter kullanıcısı tarafından keşfedildi, AppleInsider sitesi tarafından da doğrulandı.
Li-Fi aslında geleneksel kızılötesi uzaktan kumandadan çok da farklı olmayan bir yöntemle çalışıyor. Veri hızlıca modülasyon yapan ışık kaynağı tarafından taşınıyor, ışık sensörü de bunu alıp bir elektronik işarete çeviriyor.
Televizyonunuzun uzaktan kumandasından farklı olarak, Li-Fi görülebilir ışığı kullanıyor ve modülasyon da insan gözünün algılayamayacağı şekile gerçekleşiyor. Yani bir ampül bir taraftan salonunuzu aydınlatırken, diğer taraftan da veri erişim noktası olarak görev yapabilecek. Ayrıca Li-Fi çok daha hızlı veri iletişimi sağlıyor, teoride kapasitenin saniyede 224 gigabite vardığı belirtiliyor.
Li-Fi henüz deney aşamasında, ancak birtakım şirketler daha şimdiden bu teknolojinin ticari kullanıma hazır hâle gelmesi için çalışıyor. Hatta Hindistan merkezli Velmenni gerçek dünya şartlarında testlere başladı.
Yazılım referanslarına ek olarak, Apple’ın ışık tabanlı kablosuz veri transferi ya da kablosuz optik iletişim için donanım uygulamaları üzerine çalıştığı biliniyor.
Başvurusu 2013’te kayda geçirilen ve daha sonra Apple’a verilen patent, bir görüntü sensörü kullanarak optik modülasyon yöntemini tanımlıyor. Söz konusu sensör görüntü yakalama ve veri yakalam modları arasında geçiş yapabiliyor, bu da ek donanıma ihtiyaç duymadan ışık yeteneklerini kullanmaya izin veriyor.
Apple gelecek ürünler için bu özel sistemin kapalı alanlarda kullanılacağını öngörüyor. Ancak genel prensip daha yüksek bant genişlikli uygulamalar ile aynı.
https://youtu.be/LaYC2vsivAE