Apple FBI ile olan mücadelesinde bugüne kadar genellikle işin “halkla ilişkiler ve medya” boyutuna odaklanmıştı. Şirket, FBI’ın kendisine mahkeme aracılığıyla gönderdiği talebe karşı resmi itirazını da sonunda mahkemeye iletti. Apple’ın itiraz dilekçesinde, FBI ve ABD Adalet Bakanlığı’nın dünyanın dört bir yanındaki yüz milyonlarca kişinin temel güvenlik ve gizlilik çıkarlarını göz ardı ettikleri belirtildi ve ABD anayasasının bunu yasakladığının altı çizildi.
Apple tarafından daha sonra telekonferans aracılığıyla gerçekleştirilen basın toplantısında da, FBI talebinin şirketin anayasal haklarına aykırı olduğu vurgulandı ve bu taleple anayasanın birinci maddesinin çiğnendiğini iddia etti.
Şirket, kendisine yöneltilen talebi yerine getirmesi için “GovtOS” adını taşıyan bir işletim sistemi geliştirmesi ve halihazırda yasal organlar tarafından el koyulmuş yüzlerce telefonu incelemesi için yerleşkesinde FBI standartlarında bir adli tıp laboratuvarı kurması gerektiğini öne sürdü. Apple, bunun ABD Anayasası’nın birinci ve beşinci maddelerine aykırı olduğunu belirtti.
Apple tarafından mahkemeye sunulan dilekçede, FBI’ın talebini 1911 tarihli “All Writs Act” isimli yasaya dayandırmasına da değinildi. Devletin şu anda ulaşmaya çalıştığı bilgilerin ne olduğunun mahkeme tarafından onaylanmadığına dikkat çeken şirket, yasal süreçlerin bu şekilde sınırsız ve toptan kullanımının hiç bir kanun tarafından desteklenmediğini ve anayasanın da bunu yasakladığını vurguladı.
ABD Adalet Bakanlığı’nın kendisinden ABD Kongresi tarafından onaylanmamış bir eylem gerçekleştirmesini istediğini savunan Apple, mecbur kalması durumunda “GovtOS” adını verdiği işletim sistemini 6 ila 10 mühendisin bulunduğu bir ekiple 2 ila 4 hafta arasında bir sürede tamamlayabileceğini belirtti.