Apple FaceTime teknolojisinde VirnetX isimli hali hazırda aktif olmayan bir kuruluşa ait patentleri ihlâl etmekle suçlanıyordu. ABD’nin Teksas eyaletinde yaklaşık altı yıldır devam eden davada federal jüri sonunda karara ulaştı. Heyet, Apple’ın VirnetX’e 302.4 milyon dolar tazminat ödemesine hükmetti.
İki şirket arasındaki hukuk mücadelesi 2010’da başlamıştı. Oldukça uzun süren bu mücadele için alınan nihai kararda Apple’ın FaceTime’da VirnetX’in internet güvenlik teknolojisini izinsiz olarak kullandığı belirtildi.
VirnetX pek çok kişinin gözünde bir “patent trolü” olsa da, iki şirket arasındaki hukuk sürecinde kaybeden taraf hep Apple oldu. 2012’de alınan kararda Apple’ın iPhone 4S’te VPN teknolojisinin izinsiz kullanımı nedeniyle 368 milyon dolar tazminat ödemesine hükmedilmişti. Ancak bu karar 2015’te ABD Federal İtiraz Mahkemesi tarafından bozulmuştu.
Kararın bozulmasının ardından Apple ve VirnetX arasındaki mahkeme süreci geçtiğimiz şubat ayında yeniden başlamıştı. Yeni sürece VirnetX tarafından Apple’a yöneltilen bir şikayet daha dahil edilmiş ve VirnetX’in tazminat talebi de 625 milyon dolara çıkmıştı. Jüri söz konusu talebi kabul etse de, üst mahkeme bu kararı da bozmuştu. Üst mahkeme kararı bozma gerekçesinde bir önceki davaya yapılan referanslarala jürinin kafasının karıştırıldığını savunmuştu.
Apple FaceTime dışında iMessage yüzünden de VirnetX ile uğraşıyor
VirnetX’in davayı Doğu Teksas Federal Bölge Mahkemesi’ne taşımasına şaşırmamak gerekiyor. Söz konusu mahkeme, genellikle patent sahiplerinin lehine karar vermesiyle tanınıyor. Apple ve VirnetX arasındaki mücadele ise iMessage’ın güvenlik özellikleriyle ilgili davayla sürecek gibi gözüküyor.