Apple’ın Amerikan mahkemesinin aldığı karar doğrultusunda, sahip olduğu birtakım fikri hakları ihlâl ettiği gerekçesiyle bir patent şirketine 625.6 milyon dolar ödemesi gerekecek.
Davacı VirnetX adlı şirketin sadece patent ihlâlleri nedeniyle davalar açarak para kazanan bir şirket olduğu söyleniyor. Mahkeme, VirnetX’in şikayetini haklı bularak Apple’ın FaceTime, VPN on Demand ve iMessage servislerinde ve ayrıca bunları kullanan cihazlarda iletişim protokol patentlerini ihlâl ettiği kanaatine vardı.
VirnetX ikinci kez Apple’ı bazı patentleri kullandığı gerekçesiyle mahkemeye vermişti. Şirket daha önce de 2012 yılında mahkeme kararıyla teknoloji devinden 368 milyon dolar almaya hak kazanmıştı. Ayrıca iPhone ve iPad satışlarının yüzde 1’ini de sürekli telif ücreti olarak almasına da ramak kalmıştı.
Apple, mahkeme kararını VirnetX lehine verdikten sonra FaceTime’ı yeniden tasarlamaya zorlanmıştı, ancak karar 2014 yılı içinde bozulmuş, temyiz mahkemesi alt mahkeme tarafından verilen kararı kusurlu bulmuştu. Bu sefer, bir patent trolü olarak nitelendirilen VirnetX, 532 milyon dolarlık tazminat talebinde bulundu, dava sürerken de Apple’ın söz konusu protokolleri kullanmaya devam ettiği iddiasını işledi.
Her iki dava da Doğu Teksas Federal Bölge Mahkemesinde görüldü. Bu bölge genellikle patent sahiplerine olan dostça yaklaşımıyla biliniyor. Şirket geçmişte de bölgedeki mahkemeleri kullanarak büyük şirketlerden para koparma yoluna gitmiş, bu şirketleri geniş yelpazeye yayılmış patentlerini ihlâl ettiği gerekçesiyle dava etmişti. Örneğin 2010 yılında Microsoft ile mahkeme salonu dışında uzlaşmaya varmış ve 200 milyon dolar tazminat almıştı. 2014’te de Skype’tan 23 milyon dolar tazminat almaya hak kazanmıştı.